Bicarbonatul de sodiu te ajută să cureți grăsimea și negreala de pe tigăi

by Cristian Dobre

Nu trebuie să fii un expert pentru a profita de numeroasele beneficii ale bicarbonatului de sodiu. Dacă îți vine greu să crezi că un ingredient atât de simplu și ieftin precum bicarbonatul de sodiu te poate ajuta să ai o casă curată, atunci gândește-te că bicarbonatul de sodiu a fost folosit în anul 1986 pentru a curăța și restaura Statuia Libertății. Acesta a îndepartat murdăria de pe statuie fără să atace stratul de cupru cu care aceasta este protejată. Cum curățăm grăsimea de pe tigăi cu ajutorul bicarbonatului de sodiu?

Cu timpul, oalele și tigăile se înnegresc, iar vasele strălucitoare din aluminiu sau din inox își pierd luciul. Și orice gospodina știe că o tigaie arsă se curăță greu și este nevoie de efort și detergenți speciali.

Cele mai multe gospodine caută cele mai bune soluții pentru curățarea vaselor. Însă dacă nu vrem să apelăm la produse chimice, există o soluție extrem de simplă, care este și foarte ieftină: bicarbonatul de sodiu.

1. bicarbonat de sodiu, detergent de vase și burete de vase

Pentru a curăța ușor murdăria de pe vasele, oalele și tigăile se pun la înmuiat în apa în care se adaugă 2 linguri cu vârf de bicarbonat de sodiu și detergent de vase. Se lasă timp de 15 minute. Urmele de grăsime și resturile alimentare se vor îndepărta mult mai ușor. În cazul oalelor și tigăilor cu depuneri greu de îndepărtat, se poate folosi ulterior procedurii de înmuiere buretele de vase pe care se presară bicarbonat de sodiu ca agent abraziv, dar care nu zgârie.

2. bicarbonat de sodiu și cartof

Pentru a curăța ușor o tigaie arsă se mai poate folosi și un cartof mare și bicarbonat de sodiu. Sucul de cartof în contact cu bicarbonatul de sodiu curăță extrem de bine!

Se taie cartoful în jumătate și se înmoaie în bicarbonat de sodiu. Se șterge tigaia cu o jumatate de cartof. În unele locuri va trebui să se depună puțin mai mult efort, dar rezultatele vor apărea imediat.

Se continuă procedura până când tigaia va fi curată. Cartoful se înmoaie din cand în când în bicarbonatul de sodiu.

3. bicarbonat de sodiu. oțet alb și apă

O altă metodă care dă rezultate bune  este cea în care se folosește o ceșcuță de apă, o ceșcuță de oțet alb și de 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu.

Pentru început, se toarnă în tigaie apa, astfel încât fundul acesteia să fie acoperit în totalitate, cu un strat subțire de apă. Apoi se adaugă și oțetul.

Se pune tigaia pe foc mediu și se așteaptă să dea în clocot, apoi  se oprește focul. Se adaugă în apă bicarbonatul de sodiu (o să facă spumă).

Se lasă să acționeze soluția câteva minute și să se răcească un pic tigaia. Apoi se poate spăla în chiuvetă cu partea abrazivă a buretelui. Se poate observa cum murdăria se ia foarte ușor cu buretele de bucătărie.

Dacă nu a dispărut toată arsura, atunci se poate face o soluție dintr-o linguriță de bicarbonat de sodiu și una de apă. Se aplică soluția pe pată și se lasă să acționeze câteva minute. În final, spală tigaia cu buretele abraziv.

4. bicarbonat de sodiu, apă și burete vase

Altă soluție la îndemână ar fi să se toarne pe fundul cratiței un strat de bicarbonat de sodiu alimentar și puțină apă (cca 2 cm). Se lasă pe foc până când începe să fiarbă, se dă deoparte și se lasă 20 de minute, după care se curăță cu buretele.

Sursa: playtech.ro

Facebook Comments