BIBLIOTECA ACADEMIEI GAZDUIESTE O EXPOZITIE DE TEXTE FUNDAMENTALE ALE CULTURII ROMANE MEDIEVALE

by Dana B.

Texte fundamentale ale culturii române medievale – cronici, letopisețe și texte religioase – sunt prezentate în expoziția „Medievalia” la Biblioteca Academiei Române, până pe 25 martie, au anunțat marți, la vernisaj, organizatorii.

Gabriela Dumitrescu, șef al Serviciului „Manuscrise, Carte Rară”, a spus că documentele sunt disponibile și online, pe site-ul www.medievalia.com.ro. Printre aceste texte se numără „Adunătură de povești, începându-se de la ziditul lumii până la împărățiia lui Costandin Peleolog”, lucrare de secol XVII, dar și ineditul volum cu rețete ale vremii „Carte întru care să scriu mâncările de peaște i raci, stridii, melci, legumi, erburi și alte mâncări de sec și de dulce, dupre orânduiala lor”.

„Este pentru prima dată când manuscrise de asemenea valoare sunt puse la dispoziția publicului în cadrul acestei expoziții și ele se regăsesc și online. (…) A fost o decizie care a condus la o selecție greu de făcut în contextul în care Biblioteca Academiei deține cel mai important fond de manuscrise din țară”, a spus ea.

Pentru moment, doar 60 de manuscrise din arhiva Bibliotecii Academiei au fost digitalizate, însă, potrivit Gabrielei Dumitrescu, proiectul va continua, site-ul urmând să fie activ timp de cinci ani.

Directorul Bibliotecii Academiei, Cornel Lepădatu, a afirmat că proiectul „Medievalia” este o dovadă a „efortului, pasiunii și profesionalismului” organizatorilor. „Finanțarea care a ajuns până la noi este absolut simbolică”, a arătat el.

Vizitatorii expoziției pot admira volumele, în sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române. Printre exponate se mai regăsesc „Cuvântările lui Grigore Teologul” (Moldova, secolul XV), „Alexandria, Țara Românească” (secolul XVIII — a doua jumătate), Pravile și Psaltiri. Textele sunt în română (39 dintre texte), limbi slave (14 cărți) și limba greacă (7 cărți).

Proiectul „Medievalia — Texte fundamentale ale culturii române medievale” face parte din Programul PA16/RO12 „Conservarea și revitalizarea patrimoniului cultural și natural” — Schema de granturi mici, finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014, având ca Operator de proiect Ministerul Culturii — Unitatea de Management a Proiectului.

Inițiatorul proiectului este Asociația Excelență prin Cultură, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române.

Scopul proiectului este identificarea unui corpus prioritar în domeniul literaturii române vechi și digitalizarea acestuia.

Sursa:agerpres.ro

Facebook Comments