Bibarţ s-a jucat de-a anonimatul cu statuia lui Francisc Neuman, având o scuză de noaptea minţii pentru lipsa unui moment festiv: “Suntem în pandemie!”

by Sorin Haut

Amplasarea statuii lui Francisc Neuman la tribuna a II-a a arenei ce poartă numele baronului și nu în faţa stadionului, cum credem noi că merita, sau măcar la tribuna I, de unde creatorul „Bătrânei Doamne” urmărea meciurile, este subiect aprins în mediul online. Chiar organismul fanilor, Suporter Club UTA, şi-a manifestat argumentat public dezacordul total în acest sens, atacându-l pe bundă dreptate pe primarul Bibarț pentru inaugurarea făcută pe furiș, doar în prezența sculptorului și a câtorva apropiați, dar şi pentru ideea proastă a amplasării la tribuna a II-a, pentru care se pare că nu ar avea susţinere nici din partea nepotului baronului. Toată acţiunea s-a petrecut la ora la care UTA disputa meciul amical cu Ripensia la marginea Aradului, la Sânnicolau Mic. Coincidenţele sunt doar pentru cei naivi. Primarul spune că pur și simplu s-a pliat pe programul sculptorului Ștefan Bințințan şi că momentul nu a fost pregătit pentru a evitaa conflictele cu fanii. „Bunele intenții nu rămân nerăsplătite. Știu că e discuție pe acest subiect, nu fugim de el. Sculptorul avea contract, lucrăm cu bani publici, a terminat și a spus că poate veni în weekend pentru a monta statuia. Între ce ore putea omul să vină…a fost binevenit. Discuții am mai avut cu suporterii și cu reprezentanți ai clubului, dacă să fie la tribuna 1 sau a doua, pentru fiecare părere există argumente pro și contra. Eu iau partea bună, că a venit omul să o monteze și arată bine. Dacă viața va dovedi că nu este bine acolo, nu-i o problemă, găsim altă locație. Dar,  important este că suntem primii din România care am venit cu acest concept, că baronul s-a întors acasă și că e o statuie frumoasă. Chiar dacă nu reușim în perioada aceasta să-i facem o dezvelire așa cum s-ar dori, așa cum nu am reușit să facem o inaugurare la stadion din cauza COVID-ului, între partea goală și partea plină, cred se poate privi partea plină”, a spus Călin Bibarț la emisinea „E marți, e Bibarț”, de la Strada TV.

Până una alta, doi suporteri și-au pierdut fără acordul lor locurile pe care a fost amplasată statuia lui Francisc Neuman şi sunt așteptați la club, pentru a-și alege alte scaune la tribuna a doua. Situația nu este deloc plăcută, respectivii procurându-şi abonamente alături de alți trei prieteni, în sectorul M a stadionului. În concluzie, Bibarţ vrea să pară „profesor”, dar e cu temele nefăcute, pentru că nu poţi să vii să ne spui că nu ai organizat un moment festiv, o dezvelire a statuii, cu zeci de invitaţi şi personalităţi, pentru că e… pandemie. Tot în pandemie s-au organizat recent, în Arad, târguri, concerte şi tot felul de conferinţe, UTA a jucat şi cu peste opt mii de spectatori în tribune, iar tu ca primar nu eşti în stare să organizezi un moment decent în memoria unei personalităţi marcante din istoria oraşului şi a clubului UTA. Chiar şi aşa cum ai făcut-o, trebuia să inviţi măcar câţiva reprezentanţi ai clubului sau foste glorii utiste.

Sigur că puteai, dar ai procedat precum un orgolios fără scrupule, de frica suporterilor şi a criticilor de la faţa locului şi pentru a culege probabil toate laudele, precum un politician de duzină. Ca să nu mai amintim de selfiurile de prost gust cu baronul. Degeaba ai o idee bună, dacă nu ştii să o pui în practică şi duci un moment ce putea fi frumos într-un anonimat absolut jenant. Baronul merita respect printr-un loc de onoare, aşa cum şi vouă, politicienilor, vă place să staţi pe primul rând, în lumina reflectoarelor, de fiecare dată. Doar că Francisc Neuman va fi apreciat de oriunde îl veţi aşeza voi, pentru că faptele şi istoria nu se pot şterge. Iar el a lăsat moştenire Aradului o valoare inestimabilă, numită UTA! Pe când voi, cei care sunteţi la „butoane” de aproape două decenii, aţi adus Aradul la statutul de comună… (foto: facebook)

Facebook Comments