Beneficiile uleiului de primula

by Cristian Dobre

Uleiul de primula este obtinut din semintele plantei ce poarta denumirea de luminita de seara, cunoscuta pentru faptul ca se deschide seara, inainte de apusul soarelui, iar odata cu zorii zilei se inchide si se ofileste.

 

Una dintre pricipalele caracteristici ale acestui ulei consta in faptul ca este bogat in acid gama-linoleic, care este un acid gras Omega 6, insa trebuie mentionat ca acest ulei contine, de asemenea, si acid linoleic.

Uleiul de primula are o serie de beneficii pentru sanatate si frumusete, incepand de la ameliorarea simptomelor cauzate de poliartrita reumatoida si pana la tratarea eczemelor cutanate si ameliorarea psoriazisului.

 

Uleiul esential de primula este folosit in industria farmaceutica, dar in aceeasi masura si in industria cosmetica.

Uleiul de primula se gaseste si sub forma de supliment alimentar, ideal pentru persoanele care vor sa beneficieze de efectele acestuia la nivel intern.

Beneficii ulei de primula

Trateaza afectiunile dermatologice comune – acneea, eczemele si alte iritatii cutanate pot fi combatute cu ajutorul uleiului de primula aplicat la nivelul pielii. Acesta reduce inflamatia de la nivelul pielii, dar retine totodata hidratarea in tesuturi.

Studiile facute in domeniu arata ca suplimentele care contin ulei de primula sporesc elasticitatea pielii, dar o si hidrateaza in profunzime.

Amelioreaza durerile de sani – unele femei experimenteaza, mai ales inainte de menstruatie, dureri la nivelul sanilor. Potrivit specialistilor, uleiul de primula reduce procesul inflamator si totodata inhiba prostaglandinele care cauzeaza dureri in zona bustului. Pentru a vedea rezultate, suplimentele cu ulei de primula trebuie administrare cateva luni la rand.

Calmeaza simptomele artritei reumatoide – durerile osoase si articulare cauzate de artrita reumatoida sunt provocate de inflamatia cronica. Acizii grasi din uleiul de primula au, insa, abilitatea de a combate acest proces inflamator, reducand astfel simptomatologia artritei reumatoide.

Beneficii pentru sanatatea inimii – afectiunile cardiace pun viata pacientilor in pericol, de aceea e indicat sa fie prevenite sau tinute sub control. Un studiu facut in anul 2014 a scos la iveala faptul ca afectiunile cardiace sunt adesea asociate cu prezenta inflamatiei in organism, iar uleiul de primula poate combate aceasta inflamatie.

Reduce pierderea densitatii osoase cauzata de osteoporoza – femeile, mai ales dupa menopauza, sunt predispuse osteoporozei, afectiune caracterizata de pierderea densitatii osoase si risc crescut de fracturi. Administrarea uleiului de primula impreuna cu ulei de peste/ calciu, poate incetini pierderea densitatii osoase la pacientii care sufera de osteoporoza.

Alte afectiuni in care uleiul de primula poate fi benefic:

  • Sindromul Sjogren
  • Sindromul Raynaud
  • Alcoolism
  • Alzheimer
  • Oboseala cronica
  • Tulburare de deficit de atentie

 

Contraindicatii administrare ulei de primula

Cu toate ca uleiul de primula este considerat, in general, sigur atat pentru uz intern, cat si pentru uz extern, nu se recomanda administrarea pe perioade foarte lungi fara recomandarea medicului.

Nu se recomanda asocierea uleiului de primula cu medicamentele anticoagulante, intrucat acesta poate incetini, la randul lui, coagularea sangelui.

Inainte cu 2 saptamani de o interventie chirurgicala, se recomanda incetarea administrarii uleiului de primula, intrucat acesta creste riscul de sangerari in timpul sau dupa interventia chirurgicala.

Efecte adverse ulei de primula

In cazuri foarte rare, uleiul de primula poate provoca reactii adverse precum:

  • Dureri de stomac
  • Diaree
  • Dureri de cap
  • Reactii alergice (eruptie cutanata, probleme respiratorii, umflarea mainilor/ picioarelor).

Cum se administreaza uleiul de primula

Este recomandat sa te consulti cu medicul tau in ceea ce priveste administrarea uleiului de primula, precum si a cantitatii administrate, in functie de afectiunea pentru care utilizezi acest ulei.

De asemenea, poti respecta si indicatiile oferite de producator, pe care le gasesti pe eticheta produsului.

Nu exista o doza zilnica standard pentru uleiul de primula, insa pentru a reduce riscul de reactii adverse e bine sa incepi cu administrarea unei doze foarte mici.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments