Beneficiile sucului de morcov

by Cristian Dobre

Morcovii sunt legume versatile. Le poti consuma in mai multe moduri si sunt sursa excelenta de vitamine necesare organismului, fibre si alti nutrienti.

Timpul si conjucturile nu ne permit intotdeauna sa scoatem un morcov din geanta si sa il consumam, insa exista o alternativa la fel de sanatoasa si eficienta: sucul de morcovi.

Studiile stiintifice sustin si promoveaza consumul regulat de suc de morcovi. Voi aborda cateva subiecte interesante in randurile ce urmeaza, asadar, iata ce trebuie sa stii:

Ce face ca sucul de morcovi sa fie atat de sanatos?

In primul rand, sucul de morcovi reprezinta un aport important de antioxidanti. Acest lucru il plaseaza in topul celor mai sanatoase bauturi. Pe de alta parte, este dovedit faptul ca barbatii care consuma suc de morcovi in mod regulat nu se confrunta cu probleme cardiace.

Suucul de morcovi este, de asemenea, una dintre cele mai populare bauturi nonalcoolice. Se poate consuma si in combinatie cu alte sucuri de fructe sau legume. Mai exact, este un mix pretios de potasiu, vitamina C si acid folic. Acum se explica de ce sucul de morcovi este atat de sanatos!

Care sunt beneficiile sucului de morcovi asupra sanatatii?

Beta-carotenul din sucul de morcovi este un puternic antioxidant. Ajuta la combaterea cancerului si a complicatiilor inimii. Pulpa din compozitia sucului scade concentratia de glucoza din sange, in cazul hiperglicemiei, si ajuta la pierderea in greutate.

Ceilalti nutrienti importanti din bautura, pastrezea imunitatea crescuta si mentin pielea sanatoasa.

1. Sucul de morcovi mentine inima sanatoasa

In general, sucurile de fructe si legume reduc riscul bolilor cardiace. Un consum zilnic de 500 ml de suc de morcovi reduce degradarea oxidtiva a lipidelor (denumita si peroxidare lipidica), reducand astfel riscul bolilor cardiovasculare.

Sucul de morcovi contine polifenoli si nitrati, componente bioactive care combat tensiunea arteriala ridicata. Mai mult de atat, sucul de morcovi mai are un efect benefic- reduce nivelul de colesterol. Reuseste acest lucru prin absorbtia lipidelor.

2. Sucul de morcovi poate trata diabetul

Sucul de morcovi fermentat contine o bacterie (Laccobacillus plantarum) care a ameliorat diabetul zaharat de tip 2 (studiu efectuat pe rozatoare).

De asemenea, pulpa din sucul de morcovi ajuta! Reduce balonarea si riscul de obezitate. Astfel, ajuta persoanele diabetice sa previna excesul de crestere in greutate.

3. Sucul de morcovi imbunatateste sanatatea creierului

Beta-carotenul din sucul de morcovi reduce riscul problemelor de memorie aparute odata cu inaintarea in varsa. Combate stresul oxidativ care in timp poate dauna celulelor creierului.

Un alt studiu realizat in acest domeniu, arata ca muncitorii expusi la plumb, au fost tratati cu beta-caroten si astfel, stresul oxidativ s-a micsorat semnificativ. Pe de alta parte, potasiul din sucul de morcovi poate reduce si riscul de accident vascular cerebral. Un pahar de suc de morcovi contine 517 miligrame de potasoi, ceea ce satisface 14 % din necesarul zilnic de nutrienti.

4. Sucul de morcovi imbunatateste sanatatea digestiva

In general, pulpa din sucurile de fructe regleaza tractul digestiv. Sucul de morcovi poate fi un bun laxativ. Pe de alta parte, contine alcalini care ajuta la tratarea aciditatii stomacale. Cu toate acestea, nu exista foarte multe cercetari in acest domeniu, deci este recomandat sa consulti un medic inainte de a consuma sucul de morcovi in acest scop.

5. Sucul de morcovi este benefic in timpul sarcinii

Fiind o bautura bogata in substante nutritive, sucul de morcovi este recomandat pentru o sarcina sanatoasa. Dar vin cu aceeasi recomandare, inainte de a consuma sucul de morcovi pe perioada sarcinii, consulta-te impreuna cu medicul.

6. Sucul de morcovi te ajuta sa scapi de kilogramele in plus

Consumul regulat de suc de morcovi te poate ajuta sa scapi de surplusul de grasime din zona abdomenului, in special. Nu contine calorii, deci il poti consuma in timpul unei cure de slabit, de exemplu.

7. Sucul de morcovi creste imunitatea

Concentratia crescuta de carotenoizi stimuleaza sistemul imunitar. Datorita proprietatilor sale de imbunatatire a imunitatii, sucul de morcovi poate combate si infectiile. Acest lucru este datorat beta-carotenului care este transformat in vitamina A, dupa consum.

8. Sucul de morcovi imbunatateste vederea

Probabil ai auzit des acest lucru, insa fara sa primesti o explicatie exacta. Iata care este explicatia: carotenoizii din sucul de morcovi protejeaza celulele ganglionului retinian, prevenind astfel mai multe boli ale ochilor.

Dar cum ce e mult strica, fereste-te de excesul de suc de morcovi. Unele surse sugereaza faptul ca un consum excesiv de morcovi poate dauna vederii. Vederea proasta poate fi cauzata si de excesul de vitamina A si beta-caroten.

Care este profilul nutritional al sucului de morcovi?

250 gr de suc de morcovi contin: 1,9 g fibre, vitamina A, 20 mg de vitamina C si 689 mg de potasiu.

Sucul de morcovi este o bautura bogata in nutrienti. Tabelul de mai sus subliniaza si mai mult importanta consumului zilnic, dar tu stii cum se face sucul de morcovi?

Cum se prepara sucul de morcovi?

Sucul de morcovi se prepara simplu si rapid. Ai nevoie de unul sau doi morcovi de marime medie. Este foarte important sa folosesti morcovi calitativi. Daca dispui de o gradina si iti poti planta singur morcovii, cu atat mai bine.

Iti recomand magazinul CropMarket pentru achizitia semintelor de morcovi. Achizitioneaza semintele de morcovi Berlin. Dupa recolta, sunt potriviti pentru productia destinata industriei sucurilor. Morcovii Berlin sunt dulci, suculenti si de mari dimensiuni.

Asadar, iata cum se obtine sucul de morcovi:

– Spala morcovii, feliaza-i si pune-i in blender
– Adauga putin apa filtrata
– Adauga si cateva legume tocata daca doresti (vei obtine un gust mai bun)
– Amesteca totul la viteza medie pana cand continutul este complet maruntit
– Strecoara sucul intr-un recipient nou, dar nu evita pulpa. Este foarte sanatoasa!
– Daca totusi nu preferi pulpa din sucul de morcovi, o poti pastra in frigider si se poate refolosi la alte preparate.

Ei bine, acum cu siguranta te intrebi: Oare care este doza zilnica recomandata? Retine ca sucul de morcovi este bogat in vitamina A, iar excesul nu este deloc indicat, poate dauna.

Poti face un suc din 1, maxim 2 morcovi pe zi, dar ca sa te asiguri, consulta medicul inainte de a incepe o cura cu aceasta „bautura minune”.

Efecte secundare ale sucului de morcovi

Intoxicatie cu vitamina A! Desi adesea aceasta toxicitate este cauzata de consumul in exces de suplimente alimentare, sucul de morcovi poate fi, de asemenea, vinovatul.

Cum iti dai seama daca suferi de intoxicatie cu vitamina A?

De obicei, persoanele intoxicate cu vitamina A prezinta urmatoarele simptome: constipatie si hipercarotemie (ingalbenirea pielii).

Concluzie

Sucul de morcovi se regaseste printre alimentele supranumite „elixirul vietii”. Il poti include usor in dieta ta.

Cu toate acestea, trebuie sa fii constient de intoxicatia cu vitamina A. Daca iei deja suplimente care contin aceasta vitamina, consulta medicul. Este posibil sa reduca doza.

Asadar, sucul de morcovi este un mod excelent prin care iti poti imbunatati sanatatea. Reprezinta o sursa importanta de nutrienti necesari organismului. Consuma-l regulat si bucura-te de beneficiile vizibile pe termen lung!

Sursa: ziare.com

Facebook Comments