Beneficiile si contraindicațiile consumului de lobodă

by Cristian Dobre

Ciorba de loboda este unul dintre preparatele preferate ale romanilor, de aceea ne bucuram cand primavara pietele sunt pline de aceste frunze rosiatice si extrem de sanatoase.

Inca din Evul Mediu, loboda era folosita atat pe post de aliment, cat si pe post de planta medicinala. In Grecia Antica, loboda era folosita pentru tratarea arsurilor de la nivelul pielii si nu numai. Ulterior, medicii danezi o foloseau dupa 1300 pentru tratarea icterului, dar si pentru ameliorarea durerilor menstruale. La nivel cutanat, frunzele de loboda se foloseau pentru accelerarea vindecarii ranilor si taieturilor minore.

Ce beneficii are loboda

De ce ar trebui sa mananci loboda? Fiindca este una dintre verdeturile de primavara care deschid sezonul salatelor, unei alimentatii mai usoare, mai naturale si mai benefice pentru organism. Este bogata in vitamine si minerale, printre care vitamina C, vitamina K, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, seleniu. Este si o sursa importanta de proteine si fibre.

Poate unul dintre cele mai importante efecte benefice ale lobodei este dat de continutul de antioxidanti, utili in preventia cancerului si a imbatranirii premature. Vitamina C prezenta in concentratie foarte mare sustine sistemul imunitar si sustine regenerarea celulara, iar vitamina K favorizeaza fixarea calciului in organism.

Este si un excelent diuretic, favorizeaza urinarea si eliminarea toxinelor din organism. Atentie, insa, in cazul persoanelor care sufera de litiaza renala sau guta, fiindca loboda contine acid oxalic, o substanta daunatoare acestora.

Din punct de vedere gastric, continutul de fibre din loboda are beneficii asupra tranzitului intestinal. Consumul de loboda amelioreaza constipatia prin efectul laxativ usor si poate preveni aparitia ulcerului sau a cancerului.

Daca vrei sa slabesti, loboda iti poate fi aliat de nadejde. Proteinele, mineralele si vitaminele care se regasesc in frunzele de loboda pot regla reactiile enzimatice ale organismului, stimuland astfel metabolismul si accelerand arderea caloriilor.

Si sistemul imunitar poate fi sustinut prin consumul de loboda, aceasta avand de doua ori mai multa vitamina C decat o lamaie sau un kiwi.

Loboda este benefica si pentru vederea ta. Bogata in caroteni si antocianine, loboda iti poate reduce riscul de cataracta sau glaucom. Mai mult decat atat, datorita antioxidantilor care se regasesc din belsug in aceasta planta, si riscul de degenerescenta maculara este redus.

Suferi de anemie? Loboda te poate ajuta sa te pui mai repede pe picioare! Fierul este un mineral esential pentru formarea globulelor rosii din sange, dar si pentru transportarea oxigenului in organism. Loboda contine fier in cantitati semnificative, ceea ce inseamna ca poate creste nivelul de fier din organism, contribuind la tratarea anemiei. Bineinteles, tratamentul recomandat de medic nu trebuie neglijat, loboda fiind folosita complementar acestuia.

Cum poti consuma loboda in afara de ciorba

Loboda are un gust usor acid, insa in combinatie cu alte alimente capata o savoare speciala, proaspata. Daca preferi sa o gatesti, o poti combina in mancaruri cu alte verdeturi, cum este de exemplu spanacul. Poti bea si infuzie din frunze de loboda, pentru a curata rinichii si vezica urinara.

Insa recomandarea noastra este sa profiti de loboda si in stare cruda, in salate sau sucuri proaspete. O poti combina cu legumele tale preferate sau cu alte frunze verzi, dar si cu fructe, nuci, migdale sau branzeturi pentru putina diversitate.

Pentru preparare, loboda se spala sub un jet puternic de apa rece, apoi se lasa la uscat intr-o sita si se sterge cu un prosop uscat daca se doreste accelerarea procesului de uscare.

Contraindicatii loboda

La fel ca si spanacul, loboda contine cantitati semnificative de acid oxalic, ceea ce inseamna ca persoanele are sufera de pietre la rinichi, pietre la vezica biliara sau guta ar trebui sa evite consumul.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments