Beneficiile și contraindicațiile cafelei verzi

by Dana B.

Boabele de cafea verde sunt boabe neprajite ce provin de la arborele de cafea (Coffea Arabica). Boabele de cafea verde sunt mai sanatoase decat boabele de cafea prajite, asta pentru ca, prin prajire, o parte din antioxidantii naturali ce se regasesc in cafea sunt inlaturati.

De asemenea, prin prajire si acidul clorogenic este indepartat, iar despre acesta se stie ca are un potential ridicat atunci cand vine vorba despre stimularea metabolismului si combaterea obezitatii.

Cafeaua verde a devenit faimoasa in anul 2012, atunci cand celebrul Dr. Oz a mentionat in cadrul propriei emisiuni ca boabele de cafea verde ard grasimile rapid. Incepand din acel moment, o serie de studii au fost facute pe aceasta tema, cele mai multe dintre ele confirmand efectele benefice pe care cafeaua verde le are.

Beneficiile cafelei verzi

  • Studiile realizate in ultimii ani au dovedit ca boabele verzi de cafea ajuta in lupta cu kilogramele in plus
  • Consumul de boabe de cafea neprajite scade tensiunea arteriala
  • Impiedica acumularea depozitelor de grasime
  • Cofeina din boabele verzi de cafea are efecte pozitive asupra dispozitiei tale
  • Cofeina din boabele verzi imbunatateste concentrarea si memoria
  • Suprima apetitul, reducand poftele
  • Scade nivelul de colesterol din sange
  • Reduce efectul radicalilor liberi asupra frumusetii pielii
  • Hidrateaza pielea datorita acizilor grasi precum acidul arahidonic ori acidul linoleic
  • Intareste sistemul imunitar
  • Combate calvitia

 Cum poti consuma cafeaua verde

Cafeaua verde poate fi consumata ca atare, prin ingerarea boabelor de cafea neprajite, sub forma de cafea ori ca si supliment alimentar.

Daca alegi sa consumi cafeaua verde dimineata, in locul cestii de cafea negre, trebuie sa inveti cum sa o prepari. Ai nevoie de urmatoarele ingrediente pentru a prepara doua cesti de cafea neprajita:

  • 20 g de boabe de cafea verde
  • 2 cesti de apa fierbinte
  • zahar sau miere pentru a o indulci (optional)

Foloseste blenderul sau o rasnita pentru a transforma boabele de cafea verde in pulbere. Imparte pudra obtinuta in doua si pune-o in doua cesti. Acopera pudra cu apa fierbinte. Lasa cafeaua sa se infuzeze pret de 10 minute, apoi strecoar-o si, daca e necesar, indulceste-o.

In cazul in care vrei sa prepari cafea verde folosind direct boabele, o poti face astfel: pune cele 20 g de boabe de cafea verde in 300 ml de apa si lasa-le la inmuiat peste noapte. Dimineata, fierbe amestecul la foc mic pret de 15 minute. Lasa amestecul sa se raceasca in totalitate inainte de a servi cafeaua, apoi strecoara-l bine si bucura-te de o cafea inedita.

Efecte adverse

Consumul de boabe de cafea verde contin cofeina, iar efectele adverse ce pot aparea sunt urmatoarele:

  • dureri de cap
  • anxietate
  • probleme gastrointestinale

Contraindicatii

Exista situatii in care cafeaua verde poate deveni periculoasa. Cofeina nu este recomandata la persoanele care sufera de:

  • Anxietate
  • Glaucom
  • Diabet
  • Hipertensiune
  • Sindrom de colon iritabil
  • Osteoporoza

Suplimentele alimentare pe baza de boabe de cafea verde trebuie luate la recomandarea medicului tau intrucat efectele adverse pot fi periculoase.

De asemenea, femeile insarcinate, ori care alapteaza, ar fi bine sa nu consume cafea verde pentru ca nu au fost facute suficiente studii in domeniu in acest sens.

 

Sursa: doc.ro

Facebook Comments