Beneficiile ceaiului de rozmarin

by Cristian Dobre

Rozmarinul este unul dintre cele mai folosite condimente din bucatarie, ideal pentru salate, carne si legume. Insa de astazi iti recomandam sa il folosesti si intr-un alt mod, la fel de savuros si sanatos: pentru prepararea ceaiurilor.

Cum se prepara ceaiul de rozmarin?

Ceaiul de rozmarin se prepara prin infuzarea acelorasi frunze uscate prinse pe crengute, pe care le folosesti si pe post de condiment. Lasa-le in apa fiebinte intr-un vas acoperit, 10 minute, apoi strecoara ceaiul si adauga 2-3 picaturi de zeama de lamaie. In timp ce il bei, bucura-te si de mirosul sau, pentru ca efectele benefice se aplica si in caz de aromaterapie.

Ce beneficii are ceaiul de rozmarin?

Principala virtute a ceaiului de rozmarin este stimularea sistemului nervos. Este cel mai bun remediu natural de acest tip pentru memorie, asa ca il poti folosi cu incredere si in perioadele aglomerate de la birou sau cand inveti pentru examene. Pe langa memorie, rozmarinul imbunatateste circulatia de la nivelul creierului, atentia si viteza de reactie, previne aparitia bolilor nervoase si incetineste dezvoltarea bolilor degenerative.

Ceaiul de rozmarin protejeaza tesuturile de toxinele care le bombardeaza din toate partile, formand o bariera de antioxidanti, vitamine si minerale. Pastreaza elasticitatea pielii si iti ofera un tonus bun si multa vitalitate. Cum sa nu ramai tanara cu un astfel de tratament? Consumul de ceai de rozmarin estompeaza ridurile si face tenul sa para mai tanar si mai stralucitor.

Efecte asupra inimii, ficatului si rinichilor

Rozmarinul e util si pentru sanatatea hepatica si a rinichilor, facilitand eliminarea toxinelor si curatarea acestor organe. Sustine functia vezicii biliare si regenerarea ficatului si, nu in ultimul rand, te poata apara de aparitia pietrelor la rinichi. Si sistemul digestiv este ajutat de efectele rozmarinului, iar daca bei constant ceai de rozmarin si ai un stil de viata sanatos, poti avea si surpriza placuta de a slabi cateva kilograme.

Si inima se bucura de ajutorul rozmarinului, fiindca infuzia regleaza tensiunea arteriala, scade colesterolul si stimuleaza circulatia eficienta a sangelui. Daca suferi de circulatie periferica ingreunata, ai mainile si picioarele reci mereu sau ai varice, ceaiul de rozmarin te poate ajuta.

Benefic pentru sistemul digestiv

Ceaiul de rozmarin stimuleaza digestia, are proprietati antispasmodice, reducand crampele abdominale, combate flatulenta si, totodata, sporeste absorbtia nutrientilor la nivel intestinal.

Te ajuta sa slabesti

Ingredientele active din ceaiul de rozmarin inhiba activitatea enzimei care genereaza lipide. Asadar, senzatia de satietate sa instaleaza mai repede, iar tu vei reusi sa slabesti mai usor daca bei ceai de rozmarin in mod regulat.

Combate stresul si anxietatea

Nivelul de stres si de anxietate este redus de consumul de ceai de rozmarin. Acidul rosmarinic din acest ceai are efecte antioxidante, dar si un efect antidepresiv. Controleaza mai bine stresul cotidian prin consumul ceaiului de rozmarin. Acesta sporeste si gradul de toleranta la stres, ceea ce inseamna ca are efecte adaptogene.

Contraindicatii ceai de rozmarin

In privinta contraindicatiilor, specialistii ridica un semnal de alarma doar pentru femeile insarcinate. In rest, oricine poate consuma infuzia.

Evident, trebuie sa eviti supradozele, adica un consum mai mare de 1-2 cani pe zi sau ceaiuri foarte concentrate, cu mai mult de o lingurita de frunze la o cana de apa.

Sursa: doc.ro

Facebook Comments