Beneficiile aromaterapiei. Tot ce trebuie să știi

by webeditor

Aromaterapia este o metodă holistică de tratament ce utilizează extracte naturale din plante pentru a induce o stare de bine. Mai concret, diferite părți ale plantelor – florile, frunzele, tulpinile sau fructele – sunt presate la rece sau distilate cu abur pentru a extrage din ele uleiurile esențiale. Parfumurile eliberate în acest fel au proprietăți benefice asupra stării de spirit emoționale, fizice și psihice, cu efecte surprinzătoare asupra tonusului general.

Puterea vindecătoare a acestor metode terapeutice de tratament este cunoscută din cele mai vechi timpuri, astfel de substanțe fiind folosite și în scop medical. Începând cu ultimele două secole, tot mai mulți specialiști din acest domeniu au recunoscut potențialul tămăduitor și rolul binefăcător al botanicelor naturale în tratamentul diferitelor afecțiuni.

În rândurile de mai jos poți citi mai multe despre beneficiile pe care le aduce aromaterapia asupra organismului.

Ce este aromaterapia?

Uleiurile naturale, extrase din plante și obținute prin presare la rece sau distilare cu aburi sunt utilizate nu doar în industria cosmetică, pentru fabricarea parfumurilor, ci și în aromaterapie. În acest caz, metoda este bazată pe difuzia în încăpere a vaporilor volatili din uleiurile esențiale pentru a induce relaxare, calm, a reduce anxietatea sau a ameliora simptomele diferitelor boli.

Această metodă terapeutică străveche se bazează pe utilizarea acestor extrase naturale pentru a aduce îmbunătățiri sănătății corpului, minții și a stării generale de spirit. Atunci când sunt inhalate, moleculele aromate parcurg sistemul nervos și activează anumite regiuni ale creierului, mai exact cele care produc serotonină, substanța care ne face să ne simțim bine și să fim mai fericiți.

Tipuri de aromaterapie

Vei regăsi obiecte folosite pentru a potența efectele benefice ale plantelor în diverse variante: bețișoare aromate, conuri parfumate, tămâie sau ceară plasate pe un suport pentru aromaterapie, odorizante de cameră ce difuzează aromele în încăpere sau uleiuri esențiale care se utilizează în lămpi, difuzoare ceramice, electrice sau din steatit.

Toate acestea emit vapori cu un miros dulce, plăcut, cu efect relaxant sau ușor afrodisiac, în încăperea în care sunt plasate.

Care sunt beneficiile aduse de aromaterapie pentru corp?

Iată care sunt principalele beneficii aduse de către aromaterapie:

  • Aromaterapia induce o relaxarea și îmbunătățește calitatea somnului

Uleiurile esențiale de lavandă și de mușețel sunt binecunoscute pentru proprietățile lor relaxante asupra corpului și a minții, care ajută în același timp la inducerea somnului.

  • Reduce agitația, stresul și anxietatea

Miresmele plăcute emise într-o încăpere au un efect deosebit pentru a induce o stare de bine, armonie și echilibru la nivel mental. Cele mai folosite uleiuri esențiale din plante sunt, în acest sens, cele de lavandă, mușețel ori salvie albastră. Toate acestea ajută totodată la obținerea unui ambient relaxant și plăcut.

  • Ameliorează episoadele depresive

Uleiul parfumat de iasomie stimulează eliberarea serotoninei, îmbunătățind astfel buna dispoziție și ajutând la combaterea gândurilor depresive atunci când este eliberat sub formă de particule aromate prin intermediul unui dispozitiv de aromaterapie ce menține un parfum plăcut, energizant și proaspăt.

  • Mențin concentrarea și ajută la creșterea productivității

Aromele esențiale cu miros fresh, precum cele de citrice și lime purifică aerul dintr-o încăpere și mențin o atmosferă cu efect energizant. Astfel de arome proaspete redau energia necesară pentru desfășurarea în bune condiții a activităților intelectuale, ajută la concentrare și la stimularea creativității.

  • Ajută la întărirea sistemului imunitar

Una dintre cele mai plăcute arome utilizate în aromaterapie este cea care provine din uleiul esențial de iasomie. Această floare parfumată delicată, cu miros plăcut, contribuie la fortificarea sistemului imunitar și are un efect afrodisiac, fiind benefică pentru sporirea generală a energiei.

Bucură-te și tu de toate efectele benefice pe care le aduce aromaterapia! Îți poți alege miresmele potrivite în funcție de aria în care vrei să aduci îmbunătățiri în viața ta, și care te vor ajuta astfel să obții starea de bine și de echilibru pe care o dorești.

Facebook Comments