Beneficii terapeutice aduse de creșterea unui animal

by Dana B.

Animalelele domestice – in special cainii – sunt recunoscute ca o sursa importanta de buna dispozitie, in special pentru copii si varstnici. Insa, mai mult decat atat acesti mici terapeuti cu patru labute ar putea sa te faca o persoana mai sanatoasa. In perioada anilor 1970, spitalele, azilele, sanatoriile din America de Nord au recurs la zooterapie pentru a atenua pacientilor sentimentul de izolare sau starile de stres. Interactiunea cu un animal de companie a permis pacientilor sa-si exprime afectiunea si sa-si exteriorizeze alte emotii de mult timp interiorizate. Dragostea pentru un animal a declansat un sentiment de buna dispozitie si a favorizat stima de sine la numerosi pacienti. Zooterapia este o metoda de tratament care desemneaza beneficiile pentru sanatate aduse in urma cresterii unui animal. Misiunea acestora este aceea de a ameliora starea de sanatate a oamenilor pe plan fizic, social sau psihologic. Indiferent de animalul de companie, prezenta acestuia favorizeaza vindecarea. De asemenea, zooterapia este atat un mod de distractie, cat si de a face miscare fizica. Studii recente confirma in anumite cazuri izolate beneficiile zooterapiei la persoane de toate varstele:

  • Pacientii vorbesc, rad si socializeaza mai mult; sunt mai activi, dorm si mananca mult mai bine decat in general;
  • Pacientii se angajeaza adesea in conversatii pe tema animalului;
  • Pacientii creeaza o legatura de atasament cu animalul;
  • Pacientii care au participat la programe de zooterapie au luat mai putine medicamente deoarece s-au refacut mai usor dupa o interventie chirurgicala;
  • Interactiunea cu cainii s-a dovedit ca ar putea creste nivelul de serotonina, un hormon care lupta cu depresia.

Zooterapia raspunde mai multor nevoi, unele mai diferite ca altele. Se pot trata probleme de stima de sine, de relationare cu persoanele din jur, de adaptare. Aceasta stimuleaza functiile cognitive, sociale si motrice si amelioreaza capacitatea de exprimare. Terapia cu animale poate diminua tensiunea arteriala legata de stres si riscurile provocate de depresie. Zooterapia poate fi practicata cu un numar mare de specii de animale si pasari: caini, pisici, hamsteri, iepuri, papagali etc. Fiecare specie de animal este diferita. Conceptia potrivit careia doar cainii si pisicile se folosesc in zooterapie este gresita. Un animal este ales cu incredere, in functie de personalitatea pacientului, de problema de care sufera si de mediul in care traieste.

  • Pasarile: se adapteaza bine indiferent de persoana. Data fiind fragilitatea pasarii, jocul cu aceasta este un excelent exercitiu de concentrare.
  • Iepurii: iepurele este recomandat unor persoane mai in varsta pentru a le stimula memoria. Majoritatea dintre varstnici au crescut in mediul rural, iar prezenta iepurelui le starneste o serie de amintiri.
  • Cainii: cainele este un prieten excelent care iti ofera o portie de ras pe cinste. Cainele te ajuta sa te exprimi mult mai usor pentru ca simti nevoia de a-i vorbi pentru a face diverse lucruri sau pentru a-l dojeni. Acest patruped te ajuta sa ai mai multa incredere in tine si sa te imprietenesti mai usor.
  • Pisicile: inlatura frustrarile si stresul. Este pe deplin animalul necesar in centrele de relaxare si pentru tineri. Studii stiintifice au demonstrat ca torsul pisicii scade presiunea arteriala si ritmul cardiac.
  • Caii: interactionarea cu un cal te ajuta sa-ti cresti increderea in tine deoarece iti permite sa preiei controlul situatiei in momentul in care te-ai urcat in sa.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments