Belarus ar folosi arme nucleare în cazul unei „agresiuni”, spune Lukașenko

by Florian Popa

Belarus ar fi dispus să folosească armele nucleare oferite de aliatul apropiat Rusia în fața unei „agresiuni” străine, a declarat, joi, președintele Alexander Lukașenko, în timp ce tensiunile cresc în jurul granițelor țării cu țările NATO. Într-un interviu acordat agenției de știri de stat Belta, Lukașenko a afirmat că Belarus „nu se va implica niciodată în acest război”, cu excepția cazului în care ucrainenii îi vor trece granița. Dar el a adăugat: „Vom continua să ajutăm Rusia, este aliatul nostru”.
De asemenea, el a avertizat că, dacă va fi provocat – în special de țările NATO vecine, precum Polonia, Lituania și Letonia – Belarus va „răspunde imediat cu tot ce avem”, inclusiv cu arme nucleare.
Nu este clar cât de mult din arsenalul nuclear al Rusiei a fost transportat recent în Belarus, iar oficialii americani și occidentali nu au confirmat în mod public că au fost transferate arme – deși oficiali de rang înalt din cadrul Agenției de Informații pentru Apărare a SUA (DIA) au declarat că nu au „niciun motiv să se îndoiască” de asta.
În timpul unui interviu, Lukașenko a declarat că, dacă Belarusul va fi atacat, „nu vom zăbovi, nu vom aștepta și restul. Vom folosi întregul arsenal de arme pentru descurajare”, anunță b1tv.ro.
„Nu am adus aici arme nucleare pentru a speria pe cineva”, a adăugat el. „Da, armele nucleare reprezintă un puternic factor de descurajare. Dar acestea sunt arme nucleare tactice, nu strategice. De aceea, le vom folosi imediat după ce va fi lansată o agresiune împotriva noastră.”
Ultimele comentarii ale lui Lukașenko vin în contextul în care peisajul de securitate din Europa devine din ce în ce mai instabil, vecinii nordici ai Belarusului fiind la limită din cauza prezenței grupului de mercenari ruși Wagner – care este staționat în Belarus în urma rebeliunii sale de scurtă durată în Rusia la începutul acestei veri.
În ultimele săptămâni, au existat rapoarte potrivit cărora trupele Wagner se îndreaptă spre o fâșie subțire de pământ dintre Polonia și Lituania, într-o încercare aparentă de a crește presiunea asupra membrilor NATO și ai Uniunii Europene.
Invocând preocupările legate de Wagner, Polonia a anunțat recent că va muta aproximativ 10.000 de soldați la granița sa cu Belarus și a reținut doi ruși acuzați de spionaj și propagandă pentru grupul de mercenari ruși.

Facebook Comments