Băuturile energizante vor fi interzise minorilor

by Cristian Dobre

Băuturile energizante vor fi interzise minorilor şi nu se vor mai găsi de vânzare la automate, cu excepţia celor care se află în clădirile de birouri. Amenzile pentru cei care vor încălca hotărârea ar putea să ajungă până la 25.000 de lei.

Un proiect de hotărâre de guvern prin care comercializarea băuturilor energizante ar urma să fie interzisă pentru persoanele sub 18 ani a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit lui, produsele de acest tip nu vor mai putea fi comercializate în incinta unităţilor de învăţământ. De asemenea, proiectul interzice vânzarea acestor băuturi lor la automate, cu excepţia acelor aparate aflate în spaţiile de birouri.

Energizantele, interzise la automate

Totodată, proiectul are în vedere şi normele europene cu privire la etichetarea băuturilor cu conţinut ridicat de cafeină. Astfel, toate băuturile cu peste 150 mg cofeină la un litru vor trebui să aibă eticheta care să avertizeze acest lucru.

În ce priveşte sancţiunile, proiectul prevede că cei care nu vor respecta hotărârea ar urma să fie amendaţi cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei.

Aproape 20% din consumatori, copii sub 10 ani

În plus, pentru comercializarea băuturilor energizante în unităţile sanitare şi în şcoli, amenda este mai mare, de la 15.000 la 25.000 de lei.

Statisticile arată că 18% din consumatorii de băuturi energizante sunt copii care au sub 10 ani.

Cât de periculoase sunt energizantele

Medicii specialişti atrag atenţia că băuturile energizante pot fi extrem de dăunătoare organismului, prin conţinutul mare de zahăr, cofeină, aminoazici şi vitamine.

Consumul excesiv de astfel de băuturi poate duce la anumite stări precum anxietate, tulburări de somn, creşterea tensiunii sau, mai grav, la afecţiuni cardiace, avertizează medicii.

Sursa: antena3.ro

Facebook Comments