“Bătrână Doamnă”, încotro? Laszlo Balint îşi asumă, pentru că trebuie s-o facă!

by Sorin Haut

Saltul la Liga 1 nu e deloc uşor pentru UTA, iar prima înfrângere din acest sezon, 2-3 cu Poli Iaşi, aduce în lumină toate marile probleme. A venit timpul unei prime analize la rece, deşi au trecut doar patru etape. O facem însă, pentru că perspective prea bune nu se întrevăd în direcţia în care o ia UTA. De la campania slabă de transferuri, pentru că ne-am săturat de jucători experimentaţi dar plafonaţi, care vin la Arad doar să stea în ghete, până la problemele lui Laszlo Balint, depăşit şi el pe acest început de campionat, UTA arată cam rău peste tot. Antrenorul “Bătrânei Doamne” şi-a asumat parteneriatul cu impresarul Bogdan Apostu, cel care are un mare merit la promovarea în Liga 1, doar că de aici până la a merge “orbeşte” doar pe jucători ai fostului utist este parcă prea mult. Se puteau găsi şi soluţii la fel de ieftine şi poate mai valoroase şi pe alte filiere, doar că cei doi şi-au asumat împreună proiectul. Dar cel care răspunde de rezultate va fi tot antrenorul. Impresia e că s-au adus jucători aproape doar după nume şi palmares, iar cei nou veniţi, cu mici excepţii, par să nu înţeleagă la ce club sunt şi încă nu s-au integrat în ceea ce se vrea la UTA. Poate doar Benga şi Albu arată că au “faţă” de fotbalişti de Liga 1, în rest nimic. Marile dezamăgiri sunt până acum Neluţ Roşu, discret şi fără iniţiative la mijloc, pasând doar lateral şi în spate, dar mai ales Hora şi Morar, aproape inexistenţi de când a început campionatul. Alţii au jucat prea puţin, gen Erico, şi el ezitant la debut sau Pleaşcă. Croatul Klapan nu şi-a făcut încă debutul, deci nu îl putem analiza. Moldovan a început să greşească tot mai mult în poartă, având probleme cu jocul de picior şi mai ales cu plasamentul, astfel că de etapa viitoare ar trebui să îl vedem din nou la faţă pe Iacob, portar ce dă o mult mai mare siguranţă defensivei şi care a dispărut brusc din peisaj. Fără prea multe explicaţii. Sigur că trebuie să începi cu doi juniori, însă unul poate fi sacrificat rapid, la fel cum procedează cei mai mulţi antrenori din Liga 1. Pe benzi sunt probleme pe faza de apărare, unde Roumpoulakou şi Tomozei, dar chiar şi mijlocaşii laterali, lasă spaţii prea mari, ei fiind activi mai mult în atac. Bustea este, alături de Albu şi Ursu, unul dintre puţinii remarcaţi ai debutului, atât prin determinare şi dorinţă, cât şi prin joc. Marele of al UTA-ei este fără îndoială mijlocul, dar de aici deja încep şi greşelile tactice.

Minusuri cam peste tot: Balint insistă cu un sistem tactic inoportun şi cu destule „mâini moarte”

Antrenorul UTA-ei insistă cu un sistem curajos dar inadecvat dacă ne raportăm la ce jucători trimite pe teren din primul minut, un 4-4-2 fără agresivitate şi mai ales calitate. Deşi nu dispune de mijlocaşi tehnici şi de travaliu, încât să îşi subordoneze adversara şi nici de atacanţi care să dea acel echilibru de la mijloc în sus, pentru a acoperi bine zonele, Laszlo Balint se aventurează pe un tărâm periculos. Dovadă că echipa a fost ruptă în două cu Iaşiul, având o linie mediană aproape invizibilă şi mereu în dificultate, cu adversarii ajunşi întotdeauna cu faţa la poartă în faţa unei apărări şi aşa nesigure. Buhăcianu e jucător de viteză şi explozie, dar dă semne tot mai clare că nu se simte bine în bandă, mai ales într-un astfel de sistem. Ar fi mult mai util şi eficient ca şi atacant central sau eventual ca şi o extremă, dar în cu totul alte sisteme de joc, pe care Balint trebuie să le încerce, căci ultimul este falimentar. Reuşitele din sezonul trecut chiar îl recomandă pe golgheterul Buhăcianu pe postul de atacant, în faţa unor Hora sau Morar care nu au demonstrat nimic până acum. Ioniţă şi Rus au şi ei calitate şi trebuie să fie variante, iar Balint nu trebuie să gândească niciun moment echipa pentru a le face loc unor jucători, căci atunci are o problemă de credibilitate. Juniorii Tescan şi Rusu fac şi ei ce pot, nu au rupt gura târgului, dar până la urmă asta se întâmplă pe la mai toate echipele, cu excepţia celor din frunte, gen FCSB, Craiova sau CFR, care au jucători tineri, de valoare. Ursu a confirmat aproape de fiecare dată când s-a apelat la el şi merită să joace mai mult, lucru valabil şi în privinţa lui Ioniţă, util şi eficace dacă ştii unde să îl joci. Melinte îşi mai găseşte greu locul în formula de start, dar poate fi oricând o soluţie, atât în centrul apărării cât şi în linia de mijloc, unde Roşu nu dă randamentul dorit. Doar că acolo mai e şi Klapan.

Prea multe probleme pentru UTA, e nevoie de un restart!

Echipa nu este bine pregătită fizic, dovadă finalurile de joc, are lacune serioase de exprimare, poate şi pe fondul aşezării tactice greşite, dar chiar şi de atitudine şi determinare, deşi toată lumea ne promitea zilele trecute prima victorie. La fel de grav e că jocul încă nu se leagă, echipa nu este omogenă şi forma slabă a mai multor jucători face ca UTA să nu aibă încă stabilizat un prim “11”. Fără un lider în teren, care să facă diferenţa sau să adune echipa în jurul lui şi cu atâtea probleme pe cap, Laszlo Balint simte tot mai mult presiunea rezultatelor şi deja criticile unor suporteri, dar trebuie să se redreseze, pentru că şi-a asumat acest drum, alături de conducere şi aceşti jucători. Iar potenţial pentru menţinerea în Liga 1 există, pentru că de play-off nu putem vorbi cu actualul lot. Mi-a plăcut totuşi discursul său, de după meciul de aseară, asumându-şi eşecul. Ferm şi echilibrat, antrenorul UTA-ei are încă scuza „botezului” în Liga 1, pentru că e şi el debutant pe prima scenă. De acum trebuie să se „maturizeze” şi să transforme „Bătrâna Doamnă” într-o echipă de  temut, precum acum jumătate de secol.

Primul gol pe noul stadion, marcat de un arădean; Gazonul se „rupe”!

Era momentul în care UTA avea cea mai mare nevoie de suporteri, mai ales că evoluează pe noul stadion, doar că pandemia de coronavirus nu dă semne de oboseală. Poate de prin noiembrie să vedem ceva spectatori în tribune.  Să remarcăm, totuşi, primul gol reuşit pe noua arenă “Francisc Neuman”, marcat chiar de un arădean get-beget, Ciprian Rus, dar şi un mare minus în dreptul gazonului, pe care cum vă spuneam acum două săptămâni, trebuie să îl analizăm după vreo 4-5 meciuri. Şi iată că au trecut doar două şi el deja s-a “rupt”, lucru semnalat atât de antrenorul UTA-ei cât şi de jucători. Iar când ne gândim că încă nici nu au venit ploile şi vremea rea, ne ia durerea de cap. În concluzie, “Bătrâna Doamnă” nu are timp să îşi plângă în pumni, pentru că vine deplasarea infernală de la Dinamo, iar etapele trec şi punctele sunt prea puţine. Experienţa unor jucători, trecuţi prin astfel de momente în Liga 1, trebuie să îşi spună cuvântul, Balint să bată cu pumnul din nou în vestiar, iar echipa să arate fotbal. (foto: uta-arad.ro)

 

Facebook Comments