Bateria telefonului s-ar putea încărca instant cu ajutorul fizicii cuantice

by Andreea Radu

Într-o epocă în care telefonul a devenit parte integrantă a vieților noastre, durata bateriei este o preocupare pentru tot mai mulți dintre noi. Noi tehnologii încearcă să sporească stocarea de energie și să ne ajute să folosim smartphone-urile pentru o perioadă mai îndelungată între încărcări.

Experimente pentru a spori viteza de încărcare a telefonului și nu numai

Stocarea energiei ar putea trece printr-o adevărată transformare datorită bateriilor bazate pe natura ondulatorie a particulelor, care ar putea permite acumularea unui nivel mai mare de putere într-un ritm mai rapid decât cel al celulelor electrochimice convenționale, potrivit Playtech.ro.
Fizicienii de la Universitatea Națională Cheng Kung au elaborat un protocol care ar putea transforma principiile de bază ale unei baterii cuantice cu încărcare rapidă într-un sistem practic. Conform studiului publicat de Physical Review Research, este vorba despre moduri prin care superpoziția unei baterii ar putea fi folosită ca să stocheze energie rapid și eficient.
La baza noilor modalități de transfer și stocare a energiei stau principiile fizicii cuantice, care ne învață că toate particulele de materie au o identitate ondulatorie care se extinde prin spațiu și timp. Undele reprezintă un obiect ca un spectru de posibilități numit superpoziție.

Echipa de cercetători a încercat două abordări

Cercetătorii au analizat două abordări pentru utilizarea unei superparticule în încărcarea unei baterii cuantice ipotetice. În locul unei baterii reale, aceștia au folosit un ion prins în stare de superpoziție, sau un qubit, care poate câștiga energie în timp ce trece printr-un spațiu reflectorizant care constrânge tipurile de unde care trec prin el.
Echipa a ajuns la concluzia că superpoziția ionului permit o încărcare eficientă, arătând că un sistem de acest gen ar putea avea potențialul de a fi o metodă eficientă energetic de încărcare rapidă și extragere a energiei dintr-un sistem cuantic.
Chiar și așa, vor fi necesare noi metode pentru a transforma protocolul într-un sistem practic și asemănător unei baterii.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate