Baschetbalistele Aradului revin în cupele europene, dar unde vor juca?! Există riscul major să ne facem iar de râs

by Sorin Haut

Odată cu obținerea titlului de vicecampioană a României, urmează o perioadă grea dar şi frumoasă pentru echipa feminină de baschet a Aradului. Prezent luni seara în emisiunea Glasul Tribunei, de la postul TV Arad, președintele clubului, Marcel Urban a dat detalii despre revenirea “galben-albastrelor” în cupele europene. La indicaţia FIBA, Federaţia condusă de Carmen Tocală, dornică să facă o mini-revoluţie în baschetul românesc, impune primelor patru clasate din Liga Naţională obligativitatea înscrierii într-o cupă europeană: „Vom juca într-o competiție europeană, acum urmează să vedem care va fi aceea, Euro Cup Women sau Liga Adriatică. Indiferent care va fi, este clar că va trebui să ne întărim, dar prezența într-o competiție europeană va produce și o emulație în rândul publicului, care ne va ajuta. Se dorește îmbunătățirea sistemului și ridicarea nivelului de valoare a baschetului românesc”, a explicat președintele FCC Baschet UAV Arad. Marea problemă a proaspetei vicecampioane a României, care simte după opt ani gustul şi parfumul marilor meciuri pentru trofee, nu este însă finanțarea, deocamdată în limite decente, dar trebuie spus că încă insuficiente pentru o participare onorabilă în Europa, ci mai ales infrastructura. Sala Sporturilor „Victoria“ nu îndeplinește în momentul de față condițiile necesare pentru a găzdui meciuri internaționale, iar Aradul s-ar putea face de râs dacă lucrurile nu se vor mişca rapid:

Polivalenta scârţâie peste tot: probleme cu acoperişul, tabela, frigul din sală şi chiar şi cu…masa presei!

„Aici este în momentul de față cea mai mare problemă a noastră. Problema acoperișului trebuie să se rezolve într-un fel sau altul, dar există mari probleme cu încălzirea sălii. În cupele europene vine comisarul meciului, o să pună termometrul și trebuie să se îndeplinească gradele regulamentare. De asemenea, tabela este departe de nivelul cerut actualmente și va trebui înlocuită. Toate aceste lucruri trebuie făcute în perioada de vară și nu știu cine se poate ocupa de asta. Sala nu aparține de Primărie, ci este a Ministerului Sportului. Ministrul a fost la Arad, a văzut situația, i-am detaliat și eu și reprezentanții autorităților care au fost acolo problemele, iar măsurile trebuie să vină din partea lor. Vom ieși în Europa și nu putem să ne facem de râs!”, anunţă îngrijorat, Marcel Urban. L-am mai completa noi, cei din mass media, pe oficialul arădean, în privinţa lipsei unei mese a presei, jurnaliştii făcându-şi treaba în special în spatele panourilor, pe băncuţe sau cu laptopuri aşezate pe genunchi. Cu siguranţă şi acest aspect va trebui rezolvat, pentru că reprezentanţii forurilor internaţionale sunt intransigenţi cu orice detaliu şi nu acceptă compromisuri. În momentul în care vrei să joci în Europa, în sală îţi pot veni şi o serie de jurnalişti străini, care vor întreba de ce condiţii pot beneficia pentru a-şi face meseria. Nu e însă prima şi probabil nici ultima oară când ridicăm această problemă, dar cu siguranţă vom insista pe acest aspect, pentru că Aradul şi în general România trebuie să arate respect faţă de tot ce înseamnă sport de performanţă, cu tot ce implică acest fenomen atât de greu de înţeles de autorităţi.

Infrastructura, la coada vacii! Politicienii – la poze şi pupături primii, la investiţii ultimii…

Vă reamintim că nu mai departe de iarna acestui an, participarea arădencelor în Cupa României a fost serios afectată de condițiile improprii din Polivalentă, în care cu o zi înaintea turului sferturilor de finală cu CSM Satu Mare, …ploua aproape ca afară! Până la urmă ne-au salvat vecinii de pe Bega şi s-a jucat la Timişoara, dar ruşinea rămâne. Aşadar, autorităţile locale, în frunte cu DJST-ul condus de Alexandru Meszar şi parlamentarii din oraşul nostru trebuie să facă marcaj strâns la ministrul Sportului, Eduard Novak, pentru a se ţine de promisiune şi a investi în sala din Arad. Nu putem să nu tragem cu ochiul la oraşe din jur, precum Oradea sau Cluj, unde există în urma eforturilor făcute de primari şi autorităţi, săli ultra moderne de nivel european, sau chiar la adversara din finala campionatului, din Sfântu Gheorghe, echipă ce beneficiază şi ea de o sală superbă şi condiţii cu adevărat de performanţă, iar asta într-un oraş mult mai mic decât Aradul şi teoretic cu o putere economică mai redusă. În schimb, la noi, e frig şi plouă într-o sală veche, oricum depăşită, iar primarul şi politicienii ridică din umeri, Bibarţ (n.n. incredibil episodul de ieri, de la Primărie, baschetbalistele fiind chemate practic mai mult pentru poze cu primarul, fără să li se ofere măcar o floare, în primul rând pentru că sunt femei şi apoi pentru rezultat şi imaginea făcută Aradului!) şi alţi oameni politici ai locului neuitând însă să îşi facă imagine pe spatele echipei, la meciurile importante. Cam aşa stau lucrurile la Arad, unde se vorbeşte de Europa, dar doar din punct de vedere sportiv, pentru că la infrastructură suntem la…coada vacii!

Facebook Comments