BÂRNA VS PAIUL

by redactor

Iar se evidențiază dublul standard în zona ariană a Transilvaniei. În niciun ținut geografic nu se hlizește mai cinic dublul standard ca în Transilvania. Niciunde subiectivitatea nu e mai pregnantă și mai hidoasă decât pe aceste meleaguri. Iar cei care activează în presa sportivă transilvană nu fac notă discordantă, ba dimpotrivă, aici, parcă, ziariștii arieni (adică, ăia care vor să lase impresia că mâzgălelile lor sunt mai presus de orice dubiu) cultivă cu și mai mare sârg denaturarea, dezinformarea și – că fără ea nu se poate – minciuna. De curând, motivul de bășcălie al ardelenilor arieni îl constituie noul nume al echipei Juventus Colentina București. Noul nume fiind Daco-Getica București.
Ha, ha! Hă, hă! Ce prostie! Ce inepție! Naționaliștii! Bolșevicii! Huo! Mult mai de bonton, mai cool, e, în opinia progresiștilor ardeleni ai lu’ pește, să-ți denumești echipa FC Hermannstadt și FC Hatzfeld, deși în Sibiu și în Jimbolia, conform ultimului recensământ, mai locuiesc doar 1,06 % nemți (sași), respectiv 2,86 % nemți (șvabi). Să-i dai un nume neaoș, românesc, e de înfierat și de bălăcărit. Nu contează că Daco-Getica e finanțată din bani eminamente privați și că FC Hermannstadt este un club finanțat de Primăria municipiului Sibiu (conform datelor oficiale). Contează doar că Daco-Getica pute a Gerula, a viezure și a varză, în timp ce Hermannstadt miroase suav a Maienzauber Parfüm, a Blütentau Cologne și a Veilchen Frühlingszauber. Doar n-ați fi vrut ca nașii de conjunctură (cu propriul lor naș, ăla teutonu’, în suflet) să fi numit echipa FC Cibinium. Suna ca dracu’, nu? Și-apoi, ne doare-n fundul ăla cu miros de secesionism că gruparea FC Hermannstadt nu e finanțată doar din banii celor 1.560 de contribuabili germani, ci și din contribuțiile celor 131.000 de români și ale celor 2.170 de maghiari! Doară pe sibieni îi definește Hermannstadt-ul, nicidecum Cibinium-ul! Ceea ce înseamnă că sibienii au devenit hermannstadtioți în toată regula! Inducând ideea că țara lor nu e România, e Transilvania! Ba nu, că mint! E Siebenbürgen-ul! România este doar țara miticilor, a sudicilor, a oltenilor și a moldovenilor, de care ei, hermannstadtioții – iar, pe lângă ei, și kolozsvárenii, klausenburghezii, temesvárienii și temeschwarioții – par a se delimita!

În 1919, în Brăila luau ființă două cluburi sportive: Dacia și Unirea. Ai dracului capitaliști, să le pună ei asemenea nume! În 1928, cele două grupări au fuzionat, rezultând Dacia Unirea. Această echipă a reprezentat orașul de la Dunăre în întrecerile fotbalistice până în 1947, când exponenții noi orânduiri i-au schimbat denumirea în Progresul. Apoi, în Laminorul. Apoi, în Constructorul. Să le fi puțit noilor decidenți politici Dacia Unirea? De bună seamă! Abia în 1991, la puțin timp de la Revoluție, brăilenii au revenit la numele inițial al grupării. Și l-au păstrat până astăzi. Nu i l-au schimonosit în FC Ibrail, deși, de-a lungul vremii, turcii și-au pus amprenta asupra bătrânului oraș dunărean cu vârf și îndesat.

Bă transilvăneni arieni! Uite cum stă treaba, bă! Daco-Getica este o echipă anonimă, într-adevăr, care se confruntă cu vicisitudini existențiale ca mai toate echipele anonime din spațiul carpato-danubiano-pontic. Dar, bă transilvăneni arieni, finanțatorul echipei, Ilie Ciuclea, poate fi bănuit de bolșevism și luat de ,,tovarăș” în măsura în care poate fi bănuit de stalinism și luat de ,,politruc” (conform propriilor sale spuse) însuși Klaus Iohannis. Nimeni altul decât capitalistul bugetar al emancipatului Hermannstadt, oraș din Siebenbürgen! Iar ca tacâmul comparativ să fie complet, duminică, Daco-Getica aia care pute a Gerula, a viezure și a varză, a învins fără drept de apel pe UTA, înmiresmata grupare a elevatului Arad. Paradoxal, pe pieptul învingătorilor era scris numele unei firme sută la sută private, iar pe pieptul învinșilor tronau cuvintele ,,Primăria Arad”!  Cum ,,Primăria Sibiu” strălucește și pe tricourile lui FC Hermannstadt. Dar ăsta e cinismul adevărat și ăsta e dublul standard ridicat la rang de cod: să vezi paiul din ochiul altuia, nu bârna din ochiul tău!

 

F.M.

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate