Bărbații care au copii mai mici de un an pot cere amânarea executării pedepsei cu închisoarea

by Cristian Dobre

Curtea Constituțională a admis, marți, o excepție de neconstituționalitate privind Codul de procedură penală. Judecătorii au constatat că excluderea unui bărbat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea de a cere amânarea executării pedepsei cu închisoarea este neconstituțională.

Judecătorii CCR au dezbătut în ședința de marți asupra excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor art.589 alin.(1) lit.b) fraza întâi teza a doua

În Codul de procedură penală se precizează că „executarea pedepsei închisorii sau a detenţiunii pe viaţă poate fi amânată când o condamnată este gravidă sau are un copil mai mic de un an”. La acest articol a fost depusă o excepție de neconstituționalitate.

Curtea, cu majoritate de voturi, a admis excepţia și a constatat că excluderea bărbatului condamnat care are un copil mai mic de un an de la posibilitatea amânării executării pedepsei închisorii sau a detențiunii pe viață este neconstituțională.

Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței de judecată care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoriei Sfântu Gheorghe, mai arată CCR.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments