Banca Mondială: Numai șase țări au drepturi egale pentru bărbați și femei

by Andreea Radu

Lumea se îndreaptă către o egalitate de gen  – dar se mișcă foarte, foarte încet. Numai șase țări acordă în prezent femeilor și bărbaților drepturi egale, a constatat un raport major al Băncii Mondiale.
Aceasta este o creștere – de la zero – față de un deceniu în urmă, când organizația a început să măsoare țările prin cât de eficient garantează egalitatea juridică și economică între genuri. Dar rata progresului înseamnă că, femeile nu vor atinge egalitatea deplină în domeniile studiate de Banca Mondială până în 2073.
Belgia, Danemarca, Franța, Letonia, Luxemburg și Suedia au înregistrat 100 de puncte în raportul băncii.
Din aceste națiuni, Franța a înregistrat cea mai mare îmbunătățire în ultimul deceniu pentru punerea în aplicare a legii privind violența în familie, acordarea de sancțiuni penale pentru hărțuirea sexuală la locul de muncă și introducerea concediului parental plătit.

Dar țările din Orientul Mijlociu și din Africa au obținut un scor de 47,37, ceea ce înseamnă că națiunea tipică din aceste regiuni oferă femeilor mai puțin de jumătate din drepturile legale ale bărbaților în zonele măsurate de grup.
Studiul a urmărit să „dezvolte o mai bună înțelegere a modului în care angajarea și antreprenoriatul femeilor sunt afectate de discriminarea legală”.

 

Foto: cnn.com

Facebook Comments