Laszlo Balint a „explodat”: „Furt calificat, UTA nu va accepta să fie călcată în picioare!”

by Rusu Flavius

Antrenorul echipei UTA, Laszlo Balint a scris, astăzi, pe blogul „Pipeta fotbalului” despre nedreptatea ce i se poate întâmpla echipei sale, după ce a văzut că majoritatea echipelor de ligă secundă agreează ideea unui play-off cu înjumătățirea punctelor. Lider autoritar în eşalonul secund, la 11 puncte distanţă şi ca şi promovată în Liga 1, UTA-ei i se poate fura visul, acela de a accede din nou în elita fotbalului românesc. FRF întârzie să ia o decizie în privinţa campionatului, iar oficialii arădeni se tem de o decizie nedreaptă, neconformă cu meritul sportiv! Mai jos aveţi tot textul scris de Balint:

UTA nu e Liverpool, dar nici România nu e Anglia…

„Știu că traversăm cu toții o perioadă foarte dificilă, la fel de bine știu că, în această perioadă, factorii de decizie din fotbal sunt obligați să ia anumite decizii fără precedent, cel puțin în ceea ce privește reluarea competițiilor. În acest context, observ cu stupoare cum reprezentanți ai unor cluburi din Liga a doua ies public și susțin varianta reluării ligii secunde printr-un play-off cu înjumătățirea punctelor! Bineînțeles, logica s-a întors cu spatele când a auzit această ipoteză, pentru că, indiferent cât de mult te-ai strădui, nu poți găsi un argument logic să susții această variantă! Fac o analogie și mă gândesc ce ar spune opinia publică din Anglia dacă Frank Lampard ar declara că cea mai corectă variantă de reluare a Premier League ar fi play-off cu înjumătățirea punctelor, iar Ole Gunnar Solskjaer l-ar susține în acest demers. Vă imaginați?? 

Dar… În România există mereu un „dar”, din păcate… Chestionarul consultativ pe care FRF l-a trimis către cluburile din eșalonul secund conținea și această variantă de răspuns: reluarea ligii a doua printr-un play-off cu înjumătățirea punctelor… Nu vreau să intru foarte mult în detalii legate de combaterea acestei idei fantasmagorice, au făcut-o avocații pe care i-a angajat UTA, vreau doar să mă raportez la mine și la jucătorii mei. Pentru că acum vorbesc în calitate de antrenor al unor fotbaliști extraordinari, care au muncit și au făcut sacrificii imense pentru a duce UTA în fruntea Ligii a doua, cu un avans de 11 puncte!!! În acest context al epidemiei vorbim mereu de merit sportiv, de solidaritate, de echitate sportivă,de fair-play!! Domnilor!!! Nu mai folosiți aceste cuvinte când avansați variante care presupun FURT!!! Pentru că înjumătățirea punctelor în mijlocul sezonului asta înseamnă! Furt calificat! Este ca și cum unii așteaptă UTA la cotitură să le dea în cap și să le fure puncte muncite pe teren! Cu ce drept faceți asta? Eu înțeleg că încercați să vă apărați propriile interese, dar sportul este despre altceva! Este noțiunea tuturor cuvintelor pe care vi le-am scris mai sus, cuvinte pe care nu ar trebui să le folosiți dacă sunteți adepții unor astfel de teorii! UTA a demonstrat în acest sezon că este cea mai bună echipă din liga a doua, că își merită acel avans din fruntea clasamentului și, sub nicio formă, nu va accepta să fie călcată în picioare!!!

Gândind într-un context mai amplu și rămânând într-o zonă care nu presupune penibilul, îmi permit să adresez două întrebări celor doi care susțin public varianta play-off-ului cu înjumătățirea punctelor.  M-aș bucura să aibă curaj, demnitate și argumente, și să își asume răspunsuri pe măsura echipelor pe care le reprezintă, echipe iubite, la care au jucat fotbaliști emblematici pentru fotbalul românesc. Prin urmare:

Cel mai concret aspect pe care ne bazăm în acest moment este faptul că s-au jucat 24 de etape și clasamentul Ligii a doua este foarte clar. Raportându-vă la aspectul concret și la noțiunile de merit sportiv și de echitate, care ar fi argumentul logic, rațional, cu care susțineți înjumătățirea punctelor într-un eventual play-off?

În cazul în care echipele pe care le reprezentați ar fi fost în postura UTA-ei, ați mai fi susținut că play-off cu înjumătățirea punctelor este cea mai corectă variantă de reluare a sezonului de liga a doua?

Nu vreau să închei fără să punctez un detaliu care, din perspectiva mea, este extrem de important. O eventuală aplicare a unui astfel de sistem, play-off cu înjumătățirea punctelor, ar sfida legea prin încălcarea tuturor regulamentelor sportive aflate în vigoare, ar călca în picioare noțiunea de merit sportiv și, cred eu, ar face de râs fotbalul românesc pe plan european! Eu sper, totuși, că astfel de presiuni mediatice nu funcționează și că responsabilii din cadrul FRF vor decide corect, mai ales că UTA și-a manifestat clar dorința ca acest campionat să decidă promovatele pe teren, dar nu într-o variantă în care să ni se fure punctele!”

Facebook Comments

Centrul de preferințe pentru confidențialitate