Bacteria Conan ne-ar putea spune în ce condiții poate exista viață pe alte planete

by Cristian Dobre

Oamenii de știință au atașat o tulpină de bacterie pe exteriorul Stației Spațiale Internaționale. După 3 ani, au fost uimiți să constate că a supraviețuit timp de trei ani, în spațiu deschis. Experții spun că studiul ne-ar putea ajuta să ne înțelegem în ce condiții ar putea exista viață pe alte planete, potrivit BBC.

Experimentul, condus de o echipă de cercetători japonezi, a implicat bacteria Deinococcus radiodurans, cunoscută și sub numele de „bacteria Conan”, datorită rezistenței sale extreme la frig, deshidratare și medii acide.

Experimentul misiunii japoneze Tanpopo a constat în atașarea uneii bacterii pe exteriorul ISS, care a fost apoi expusă vacuumului din spațiul cosmic și, uimitor, bacteria a supraviețuit”, spune Lewis Dartnell, profesor la Universitatea din Westminster.

Bacteria poate rezista la o cantitate de 3.000 de ori mai mare de radiații decât cantitatea care ar ucide un om și se găsește în zone de deșert de pe Terra. Dar faptul că a supraviețuit 3 ani în spațiu i-a uimit pe oamenii de știință.

Celulele aflate în centrul coloniilor de bacterii au supraviețuit, dar cele aflate la margine au murit. E ca și cum a fi fost protejate de „frații și surorile” lor”, explică profesorul.

Acum, întrebarea pe care și-o pun cercetătorii este dacă poate fi luată în calcul posibilitatea ca aceste bacterii să provină, de fapt, din spațiu.

Acest lucru nu ar însemna că viața a fost adusă pe Pământ din spațiu. Tot ce arată aceste experimente este că acest lucru nu e imposibil”, spune Dartnell.

Pe de altă parte, aceste bacterii „extremofile” ne-ar putea ajuta să ne înțelegem în ce condiții ar ptea exista viață pe alte planete.

Aceste bacterii care supraviețuiesc în condiții extreme ne învață lucruri noi despre limitele supraviețuirii, despre condițiile la care se pot adapta. Aceste extremofile ne arată de asemenea în ce fel de medii am putea găsi viață în altă parte decât pe Pământ”, spune Dartnell.

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments