Aviația ucraineană a fost dotată cu rachete cu rază lungă de acțiune

by Florian Popa

Aviaţia ucraineană este de acum echipată cu bombe „inteligente” JDAM cu rază lungă, de concepţie americană, capabile să lovească obiective la o distanţă de 72 km după aruncarea din avioane de luptă de concepţie sovietică, au relatat în această săptămână mai multe media, printre care site-ul specializat The War Zone, relatează La Libre Belgique citat de Rador.
Potrivit site-ului, comandantul forţelor aeriene americane în Europa (USAFE), care le conduce şi pe cele ale NATO, generalul James Hecker, a făcut acest anunţ la un simpozion ţinut între 6 şi 8 martie la Aurora, în statul american Colorado. El a afirmat că Ucraina este deja în posesia unor bombe cu ghidaj de precizie de tip „Joint Direct Attack Munition-Extended Range” (JDAM-ER).
„Recent, am obţinut muniţii de precizie (pentru Ucraina) care au o rază extinsă şi care merg puţin mai departe decât bomba aruncată prin gravitaţie şi care au un ghidaj de precizie”, a declarat generalul Hecker. „Este o capacitate recentă pe care le-am putut-o da în ultimele trei săptămâni”, a adăugat el.
Generalul Hecker a confirmat pentru The War Zone că vorbeşte despre JDAM-ER. Afirmatiile sale se coroborează cu o informaţie publicată pe 21 februarie de agenţia economică Bloomberg care arăta că armata americană se străduie să livreze asemenea muniţii Kievului pentru a rezista invaziei ruse.
Agenţia de stat rusă TASS a relatat vineri despre utilizarea unei bombe echipate cu un kit JDAM de către armata ucraineană în apropierea oraşului Bahmut (estul Ucrainei), teatrul unor lupte intense de mai multe săptămâni. TASS cita un oficial al Republicii populare Doneţk (DPR, recunoscută numai de Rusia), Yan Gajin, care vorbea despre un „test” de aruncare dintr-un avion de luptă MiG-29.
Kiturile JDAM standard, concepute de grupul Boeing, sunt concepute pentru a fi cuplate cu diverse tipuri de bombe „simple” din seria Mk 80 (între225 şi 907 kg), transformându-le în arme cu ghidaj de precizie. Kitul JDAM complet se compune dintr-o coadă nouă care conține striații ale sistemului de ghidare inerțial de navigare (INS) asistat de GPS montate pe corpul bombei, ceea ce îi dă o capacitate limitată de a plana spre ţinta desemnată.

Facebook Comments