AVERTISMENTUL A DOI MEDICI GERMANI: SIMPTOMELE BOLII CELIACE NU SUNT PRODUSE NEAPARAT DE GLUTEN

by Paula Craciun

Unele persoane au devenit foarte sensibilizate la conţinutul de proteine compozite din cereale, în special grâu, care pot cauza o reacţie imună numită ‘boala celiacă’, motiv pentru care verifică atent etichetele alimentelor de pe rafturile supermarketurilor, scrie agenţia DPA.

Dar medici germani avertizează că nu trebuie suspectată imediat boala celiacă dacă simptomele sale clasice — dureri abdominale severe, dureri de cap şi oboseală — apar după ce au mâncat pâine, fidea sau alte alimente făcute cu făină din boabe de cereale.

Mai degrabă decât intoleranţa la gluten, problema acestei boli ar putea fi sensibilitatea la proteinele numite inhibitori amilază-tripsină sau pe scurt ATIs, conţinute în făină şi alte cereale care acţionează ca pesticide naturale, potrivit Societăţii Germane de Gastroenterologie, Boli Digestiv şi Metabolice.

Un medic poate diagnostica o sensibilitate la ATIs prin intermediul unui proces de eliminare, spune sursa citată, adăugând că pacienţii nu trebuie să urmeze o dietă la fel de strictă ca aceea prevăzută până acum pentru pacienţii cu boala celiacă.

Medicii germani consideră că este suficientă consumarea a circa 90 la sută mai puţine alimente care conţin ATIs.

Unele cereale, cum ar fi o specie de grâu numită alac (Triticum spelta), conţin mult mai puţin ATIs şi, prin urmare, sunt mai bine tolerate, au explicat experţii Societăţii Germane de Gastroenterologie, Boli Digestiv şi Metabolice, citaţi de agenţia DPA.

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments