Avertisment al Poliţiei Române: Val de spargeri în toată ţara

by Andreea Radu

Au început vacanțele pentru cei mai mulți dintre români, însă hoții muncesc şi ei cel mai intens în această perioadă. Altfel spus, cele mai multe spargeri de locuințe se comit în lunile de vară. Potrivit datelor de la poliție, aproximativ 30 de case sunt sparte în fiecare zi în această perioadă.
Obiectele de valoare și banii lichizi sunt întotdeauna în atenția infractorilor, care de la un an la altul pun bazele unor metode extrem de ingenioase pentru a intra în posesia acestora.
Vine perioada concediilor, foarte multe persoane lasă locuințele nesupravegheate, însă la ce ar trebui să fie atenți, ne explică inspector de poliție Liliana Bulat, din cadrul Inspectoratului General de Poliție. „În primul rând, când plecăm în vacanță e bine să nu anunțăm chiar pe toată lumea, pentru că acest lucru ne crește vulnerabilitatea în fața hoților, în momentul în care postăm pe rețelele de socializare, postăm pe toate sursele de informare că am plecat.
Este important să anunțăm un vecin de încredere că suntem plecați, deoarece hoții sunt foarte inventivi și după cum bine știm, toate pliantele, toate materialele de promovare, de informare sunt lăsate în fața ușii sau pe clanțele ușilor.
În momentul în care acelea nu sunt ridicate, este clar primul semn că cineva nu este acasă și este plecat în vacanță. Atunci, infractorii nu au nicio reținere să acționeze asupra acelui domiciliu.
În același timp, banii, bijuteriile, lucrurile de valoare recomandăm să fie lăsate într-un loc sigur, la prieteni, la familie, pentru a nu mai purta o grijă în plus în cazul în care se întâmplă să fim victime ale infractorilor care ne sparg casele.
Recomandările noastre către cei care sunt plecați în vacanță sunt să instaleze acele sisteme de supraveghere video, deoarece sunt extrem de necesare.
Poate de cele mai multe ori spunem că nu îi vor împiedica pe hoți să acționeze și să își ducă planul până la capăt, dar de cele mai multe ori s-a constatat că acestea sunt eficiente”, a recomandat Liliana Bulat, duminică, la Antena 3 CNN.

Facebook Comments