Autorul „furtului secolului” din Grecia, condamnat cu suspendare

by Andreea Radu

Un bărbat în vârstă de 50 de ani, care a fost acuzat că a furat trei opere de artă din Galeria Naţională de Artă a Greciei de la Atena în ianuarie 2012, a primit, vineri, o pedeapsă de şase ani de închisoare cu suspendare, scrie hotnews.com.
Lucrările furate includ „Head of a Woman” (1934) de Pablo Picasso, „Stammer Windmill with Summer House” (1905), de Piet Mondrian, şi schiţa „St. Diego de Alcala in Ecstasy with the Holy Trinity and the Symbols of Passion” de Guglielmo Caccia.
Bărbatul, Giorgos Sarmantzopoulos, a fost găsit vinovat de furt calificat. Curtea, totuşi, i-a recunoscut comportamentul bun în urma furtului şi i-a suspendat pedeapsa în aşteptarea apelului, cu condiţia ca el să poarte brăţară de monitorizare şi să nu se îndepărteze la mai mult de 3 kilometri de casă.
Supranumit „furtul secolului”, acesta a avut loc pe 9 ianuarie 2012, când Sarmantzopoulos a intrat în Galeria Naţională printr-o uşă nesecurizată de balcon. A păcălit paznicii declanşând alarme false repetate. Apoi a luat tablourile şi a fugit pe o scară care duce la subsol, de unde a scos tablourile din rame folosind un cuţit de buzunar. Deşi susţine că a acţionat singur, o altă relatare a detaliat o a doua persoană care se presupune că a supravegheat.
După furt, hoţul a rămas în libertate aproape un deceniu.

Facebook Comments