Autoritățile din Italia vor decreta stare de urgență în urma inundațiilor din Veneția

by Florian Popa
Autoritățile italiene au anunțat că vor decreta stare de urgență în Veneția, după ce orașul a fost inundat în urma unui nivel neobișnuit de ridicat al mareei, informează hotnews.ro.
Peste 80% din oraș, un sit istoric inclus în patrimoniul mondial UNESCO, a fost inundat, nivelul apei ajungând în timpul fluxului până la 1,87 de metri, cel mai ridicat nivel din ultimii peste 50 de ani.
Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat miercuri seară că inundarea orașului este „o lovitură pentru țară”.
Conte a mai declarat că Guvernul de la Roma va „accelera” construcția de structuri care să apere orașul de inundații, menționând în mod particular proiectul Mose – un sistem de bariere care să izoleze laguna de Marea Adriatică în cazul creșterii nivelului mării și a furtunilor din timpul iernii.
Luigi Brugnaro, primarul Veneției, susține că schimbările climatice sunt un factor major care a condus la creșterea nivelului mareei, adăugând că impactul inundațiilor este „uriaș” și va lăsa o „urmă permanentă”.
Celebra Piazza San Marco, situată în una din cele mai joase zone ale orașului, a fost grav afectată de inundații.
Brugnaro a declarat că Basilica San Marco, un simbol al Veneției, a suferit „pagube grave”. Cripta bazilicii fiind complet inundată și există temeri că a fost afectată și structura clădirii.
Facebook Comments