Autorii violențelor împotriva femeilor ar putea pierde orice sprijin financiar din partea statului

by Andreea Radu

Sancționarea mai drastică a celor care comit violențe împotriva femeilor ar putea deveni în scurt timp subiectul unei inițiative cetățenești la nivelul Uniunii Europene, dacă se vor strânge semnăturile necesare pentru a ajunge să se transforme într-o lege, scrie jurnalul.ro.
Propunerea, care a fost deja lansată la nivel de discuție pe site-ul Comisiei Europene, vizează completarea Directivei UE adoptate pe 8 martie 2022 privind violența împotriva femeilor și violența domestică.
Astfel, potrivit inițiativei lansate în spațiul public, oricărei persoane care comite acte de violență, viol și feminicid ar urma ca, pe lângă sancțiunile aplicate în fiecare stat, să i se suspende orice formă de ajutor financiar din partea statului la care agresorul are dreptul. De îndată ce victima a depus o plângere la poliție, instituțiile statului care fac aceste plăți (subvenții, ajutoare, bonusuri, facilități fiscale, vouchere etc.) vor fi informate rapid și vor trebui să le sisteze. De asemenea, actele de violență împotriva femeilor vor fi sancționate penal dacă noua inițiativă cetățenească lansată în spațiul UE va strânge cele un milion de semnături de susținere necesare pentru a cere transformarea ei într-o lege comunitară.

Una din trei femei a avut de suferit

Violența împotriva femeilor și violența domestică sunt răspândite în întreaga UE și se estimează că afectează una din trei femei a avut de suferit. Violența cibernetică este la fel de răspândită, în 2020 estimându-se că una din două femei tinere a fost victimă a violenței cibernetice pe criterii de gen, se arată în Directiva privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Statisticile europene arată că în ultimii ani, pe fondul pandemiei de COVID-19 care a impus lungi perioade de restricții în ceea ce privește circulația persoanelor, a crescut dramatic violența împotriva femeilor, inclusiv pe rețelele sociale.

42 de femei, omorâte în bătaie anul trecut

Și în România, datele privind violența împotriva femeilor și violența domestică ating cote alarmante. Nu mai puțin de 42 de femei și patru copii au murit anul trecut, în urma bătăilor și abuzurilor din familie, iar aproape 40.000 de femei și 9.000 de copii au fost victimele agresiunilor. De asemenea, în 2022 au fost emise peste 11.000 de ordine de protecție și peste 20.000 de ordine de protecție provizorii. În realitate, situația este mult mai dramatică, pentru că foarte multe victime ale violenței nu depun plângeri sau renunță la ele de teama agresorilor. Pe de altă parte, violența împotriva femeilor continuă și din cauza lipsei de reacție a martorilor unei agresiunii.
70.000 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate anul trecut, potrivit datelor Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

Facebook Comments