Aur pentru România, la Olimpiada asiatică de fizică din Hanoi

by Dana B.

Performanţă pentru România, la Olimpiada asiatică de fizică din Hanoi, Vietnam. Răzvan Ursu, un elev din Constanţa, a luat medalia de aur a competiţiei la care au participat 185 de elevi, din 25 de ţări. România este singura ţară din afara Asiei care a primit, în ultimii câţiva ani, invitaţie la acest concurs.

Răzvan munceşte de opt ani alături de profesorul său îndrumator, cel care l-a iniţiat în lumea fizicii. Olimpiada asiatică a fost ultima competiţie la care a participat în calitate de elev.

„Competiția a fost grea. Au fost concurenți redutabili şi subiectele au fost pe masură, destul de dificile. Dar, pe lânga concursul în sine am avut ocazia sa intracționez cu acești tineri talentați, să stabilesc prietenii foarte valoroase”, spune Răzvan Ursu.

La competiţia din Hanoi au participat 25 de ţări şi 185 de elevi. România a fost singura ţară din afara Asiei care este invitată, de câţiva ani, să participe la această olimpiadă.

„Competiția a constat din două probe, fiecare de câte cinci ore, o probă experimentală și o probă teoretică”, explică Răzvan Ursu.

„Înseamnă încă o confirmare a potențialului de performanță a școlii noastre. O confimare a faptului că nu este o întâmplare o medalie, ci un lung șir de medalii”, a declarat Vasile Nicoară, directorul Colegiului „Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Iar colegii lui Răzvan sunt cât se poate de mândri:

„A fost şi este mereu un model pentru mine pentru rezultatele pe care le-a obţinut până acum”.

„L-am văzut mereu foarte perseverent. Nu se lasă niciodată bătut”.

„În perioadele în care se pregătește pentru olimpiadă, într-adevăr, depune o muncă mai… pe parcursul a mai multor ore. În rest, lucrează, lucrează constant”, dezvăluie „secretul” succesului Felicia Ursu, mama elevului.

„Consider că și pentru mine este o încheiere de carieră profesională deosebită. Cred că toți profesorii din lume și-ar dori să își încheie cariera cu o medalie de aur a unui elev”, mărturisește Ion Băraru, profesorul îndrumător.

Povestea de succes a lui Răzvan a început cu participarea la un concurs organizat de NASA, în clasa a V-a. De atunci, a mers în fiecare an la concursuri şi olimpiade de fizică.
Mai departe, tânărul va urma cursurile unei universităţi din Germania, în domeniul ingineriei electrice şi al tehnologiei informaţiei.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments