AU TRECUT APROAPE CINCI SECOLE DE LA MOARTEA LUI, DAR NU A FOST UITAT. MOSTENIREA LUI ESTE INCA VIE SI ADMIRATA DE O LUME INTREAGA

by Paula Craciun

Au trecut 492 de ani de la data în care Leonardo da Vinci, o personalitate marcantă a Renaşterii, s-a stins. Geniul său i-a permis să îşi lase amprenta asupra epocii, fiind deopotrivă pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor.

Cu toţii am auzit de „Omul Vitruvian” şi de „Gioconda”, unele dintre lucrările care l-au făcut cunoscut pe da Vinci în toată lumea. Mona Lisa a generat mereu discuţii în rândul oamenilor de ştiinţă şi al artiştilor, toţi încercând să afle mai multe despre femeia cu privirea „care te urmăreşte în jurul camerei” şi are un zâmbet inconfundabil.

Potrivit celei mai răspândite ipoteze, modelul tabloului se numea Lisa Gherardini, născută în 1479, la Florenţa. Vlăstar al unei familii modeste, ea s-a căsătorit la vârsta de 16 ani cu fiul unui negustor de pânzeturi, el însuşi neguţător, Francesco di Bartolomeo del Giocondo, şi i-a dăruit trei copii. Când, în 1503, Francesco del Giocondo s-a mutat într-o locuinţă mai spaţioasă pe Via del Stufa şi a decis să realizeze un portret al soţiei sale, s-a orientat către Leonardo da Vinci. Francesco nu şi-a primit niciodata lucrarea comandată.

După studierea amănunţită a straturilor tabloului şi descoperirea valurilor ataşate de gulerul corsajului Lisei, întunecate şi aproape imperceptibile din cauza vernisurilor succesive aplicate de marele pictor, s-a impus o interpretare care a făcut carieră: „Valul cenusiu transparent era purtat in acest fel de către femeile gravide sau care născuseră de curând”, spune Bruno Mottin, conservator la Centrul de Studiere şi Restaurare al Muzeelor Franţei.

Potrivit cercetatorului, tabloul ar comemora naşterea celui de-al doilea fiu (Andrea) al Mona Lisei. În această situaţie, enigmaticul surâs ar fi, de fapt, un zâmbet al maternităţii împlinite. În realizarea acestui element al portretului, s-a identificat întrebuinţarea faimoasei tehnici sfumato – efectul de transparenţă al maestrului. Altfel spus, un mod unic de a picta o „absenţă prezentă”.

Sursa: descopera.ro

Facebook Comments