AU TRECUT 30 DE ANI DE LA EXPLOZIA NAVETEI SPATIALE CHALLENGER

by Cristian Dobre

În urmă cu exact 30 de ani, americanii asistau înmărmuriți la tragedia navetei spațiale Challenger. Și-au pierdut viața atunci șapte oameni, inclusiv primul civil care ar fi trebuit să ajungă în spațiu.

Challenger a decolat potrivit programului de la astrodromul Cape Canaveral din Florida. Totul părea să meargă foarte bine. După exact 73 de secunde naveta a explodat.

Cei șapte membri ai echipajului, cinci astronauți de la NASA și doi colaboratori civili, și-au pierdut viața. Printre ei și Christa McAuliffe, profesoara care trebuia să devină primul civil care ajunge în spațiu. Povestea ei a emoționat America. Tânăra profesoară, foarte iubită de elevii săi, a fost desemnată în urma unei selecții naționale. O poveste de succes s-a transformat, însă, într-o dramă.

Programul navetelor spațiale a fost suspendat aproape trei ani, timp în care o comisie specială a investigat cauzele accidentului. Rezultatul a fost stupefiant: Challenger a explodat deoarece o banală garnitură de cauciuc de la unul din rezervoarele auxiliare s-a fisurat din cauza temperaturii scăzute.

A fost primul dezastru din cadrul programului navetelor spațiale derulat de NASA. A urmat dezintegrarea navetei Columbia, în 2003, la reintrarea în atmosferă. Navetele spațiale cu echipaj uman au continuă să zboare în spațiu pînă în 2011. Enterprise, folosită penteu teste la limita atmosferei, și cele trei care au mai ajuns pe orbită – Discovery, Atlantis și Endeavour – au ajuns exponate în diverse muzee din Statele Unite.

Sursa: agerpres.ro

 

Facebook Comments