Au început lucrările de amenajare a spitalului de campanie de la Expo Arad

by Andreea Radu

Se lucrează deja la Expo Arad, unde se amenajează primul spital de campanie din România realizat de autorităţile locale, pentru bolnavii de COVID-19. Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad care coordonează proiectul, alături de directorul DSP, Horea Timiş, Gheorghe Domşa, care conduce grupul-suport pentru Spitalul Judeţean, Cătălin Hreniuc, cel care va conduce spitalul, omul de afaceri Florin Deznan şi arhitectul Adrian Popa au vorbit despre acest proiect în cadrul unei conferinţe de presă organizate la faţa locului. Cu puţin timp înainte, într-o ședință extraordinară, convocată de îndată, Consiliul Județean Arad a aprobat fondurile necesare amenajării şi dotării spitalului de campanie  din pavilionul „Expo Arad Internaţional”. CJA a alocat 4.907.000 lei pentru amenajarea spitalului de campanie, inclusiv pentru achiziționarea unui aparat CT. Se urmăreşte irolarea cât mai eficientă a bolnavilor în contextul epidemiologic actual al infecției cu COVID 19, astfel încât pacienții infectați să nu se intersecteze cu pacienții și personalul care nu a fost contaminat.

„Tratăm cu maximă competență această criză, pentru a limita cât posibil răspândirea virusului, alocând resurse financiare atât pentru protejarea populației sănătoase, cât și pentru tratarea celor infectați. Astăzi, într-o ședință extraordinară, convocată de îndată, am transferat sume importante pentru dotarea Spitalului de campanie de la Expo Arad, pentru Direcția Copilului și pentru Inspectoratul pentru Situații de Urgență Arad, astfel încât să luptăm cât mai eficient împotriva coronaviruslului COVID-19”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

„Luptăm pentru viaţă, pentru sănătate, pentru arădeni. Mă bucur că proiectul de amenajare a spitalului de campanie este primit cu entuziasm de comunitatea arădeană – mediul de afaceri, societate civilă, toţi cetăţenii. Este un proiect care dă speranţă şi credinţa că vom învinge epidemia. Trebuie să fim pregătiţi şi să extindem capacitatea Aradului de a primi şi trata bolnavi de Coronavirus. În doar câteva zile specialiştii au elaborat un proiect de amenajare a spaţiului, pentru 240 de paturi. Sperăm ca în câteva zile să avem un spital de campanie funcţional”, a declarat Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Autorităţile şi voluntarii au vorbit despre mobilizarea importantă din ultimele zile, în care a fost realizat proiectul spitalului de campanie, în conformitate cu exigenţele legislaţiei în vigoare şi pentru obţinerea avizelor necesare. Cele 240 de paturi vor fi amplasate în cele două pavilioane, între ele va fi amenajat un depozit pentru medicamente şi un laborator de analize medicale. Spitalul va avea aparatura şi cadrele medicale pentru a putea funcţiona şi pentru a trata în condiţii bune pacienţii.

 

 

 

Sumele au fost repartizate după cum urmează:

Pentru dotarea spitalului de campanie:

– Containere simple – 10 buc.,  containere tip duș – 8 buc., containere tip toaletă – 4 buc. Suma totală, 590.000 lei;

– Tunel Decontaminare – 57.000 lei;

– Pult supraveghere – 2 buc., 14.000 lei;

– Pardoseală Linoleum – 272.000 lei.

Pentru dotarea Laboratorului de analize medicale:

– CT 128 slices + modul incinta container – 3.764.000 lei.

– Extractor automat – 134.000 lei;

– Termobloc cu agitare – 21.000 lei;

– Hotă microbiologică cu flux laminar – 55.000 lei.

 

Facebook Comments