Atenție la consumul de cafea

by Cristian Dobre

Cantitatea maxima de cofeina consumata zilnic de o persoana nu ar trebui sa depaseasca 600 mg(in special daca persoana cu pricina este agitata sau insarcinata), cantitate prezenta in 8 cesti de cafea. Excesul de cafea, in special la persoanele sensibile,poate cauza iritatii, insomnii, crampe musculare, somn care nu ofera odihna,bufeuri, alternand tremuraturile cu transpiratia in exces.

Abuzul de cafea nu cauzeaza automat aceste efecte, datorita faptului ca fiecare individ are un anumit nivel de toleranta, iar efectele pot fi cauzate din combinarea cu alti factori, cum ar fi cele de mediu sau psihologice. Dar exista cazuri de intoleranta si conditii in care consumul de cafea ar trebui limitat, mai ales in cazul: gastritei, ulcerului, enteritei sau colitei; sau daca persoana sufera de crampe musculare, hipertiroidism sau excitabilitate. Alte probleme pot aparea in cazul bolilor cronice la ficat sau rinichi. Cafeaua provoaca o aciditate mai mare in stomac, care nu are efecte daunatoare unei persoane sanatoase,de fapt chiar stimuland fuctiile sistemului digestiv. Cei care au probleme gastro-intestinale(ulcer, gastrita, etc),datorita excesului de secretii gastrice, ar trebui sa limiteze consumul de cafea sau de bauturi care contin cofeina (ceaiurile, bauturile racoritoare si berea). In cazul cafelei, secretiile gastrice nu sunt provocate de cofeina,ci de substantele eliberate in timpul prajiri cafelei,care reduc de asemenea pofta de mancare , in cazul in care este consumata pe stomacul gol. In fine, ar trebui precizat ca,datorita gustului amar al cafelei,bautura „neagra” stimuleaza producerea de saliva, de bila sau de lichid intestinal, care ajuta la digestie.

 

Sursa: sanatate.bzi.ro

Facebook Comments