Astăzi se sărbătorește primul martir creștin: Sfântul Ștefan

by Adrian Pavel

Marți, 27 decembrie 2022, în a treia zi de Crăciun, sărbătorim ziua Sfântului Arhidiacon Ștefan. Scriitorul și publicistul Dan Ciachir a vorbit despre martiriul său, acesta fiind unul dintre primii creștini care și-au dat viața pentru Hristos:

„Inițial, Crăciunul s-a sărbătorit împreună cu Boboteaza până prin secolul al IV-lea. Ulterior, s-au despărțit, Crăciunul fiind nașterea, Boboteaza fiind epifania, arătarea Sfântului Duh. Ceea ce trebuie remarcat e legat de faptul că a treia zi de Crăciun coincide cu martirul primului mucenic creștin, Sfântul Arhidiacon Ștefan.

Se spune că Sfântul Apostol Pavel a păzit hainele celor care l-au lapidat, care l-au omorât cu pietre. El e prăznuit în a treia zi de Crăciun, iar cu ele începe martirajul fără sfârșit. Prima martiră de gen feminin a fost Sfânta Muceniță Tecla. Aceștia sunt primii martiri ai Creștinismului, iar Pavel, din prigonitor, a devenit cel mai mare mărturisitor al lui Hristos“, a spus, pentru DC News, Dan Ciachir.

Este cunoscut faptul că, în unele zone din sudul țării, se prepară „pâinicile lui Ștefan“. Simbolistica acestora este reprezentată de faptul că Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost omorât cu pietre. Gospodinele fac aceste pâinici, asemănătoare cu cozonacul, și le ung cu miere. Tot azi, se fac pomeniri pentru cei care au murit în condiții dramatice, iar pachetele se împart doar persoanelor care poartă numele Sfântului Ștefan.

sursa: https://www.dcnews.ro

Facebook Comments