ASF a aplicat amenzi de aproape 800.000 de lei în sectorul asigurărilor, în perioada 29 aprilie 2013 – 31 decembrie 2013

by webeditor

De la înființarea Autorității de Supraveghere Financiară până la data de 31.12.2013, totalul celor 43 de amenzi aplicate în sectorul asigurărilor a fost de 782.000 de lei.

Chiar dacă în anul 2013, prin aplicarea politicii de sancționare graduală și progresivă (mergând până la interzicerea temporară a practicării RCA de către o societate), ASF a fost percepută ca un supraveghetor mai ferm în piața asigurărilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară precizează că obiectivul supravegherii este acela de conformare voluntară a industriei reglementate și nu de conformare în urma aplicării de amenzi.

În vederea unei bune informări a publicului, Autoritatea de Supraveghere Financiară dorește să facă următoarele comunicări în privința unor controale și sancțiuni, cu relevanță pentru piața asigurărilor, derulate și aplicate de la înființarea ASF pînă la 31 decembrie 2013.

Societatea ONIX Asigurări SA

În data de 18.12.2013, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărât:

* Retragerea aprobării domnului Simone Lentini – persoană semnificativă, Director General și Președinte al Consiliului de Administrație la societatea Onix Asigurări SA.

Premisele deciziei:

Autoritatea de Supraveghere Financiară a constatat că domnul Simone Lentini nu a respectat condițiile asumate în urma aprobării din partea CSA din data de 12.09.2012.

Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA

În data de 20 noiembrie 2013, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a hotărat:

*         sancționarea domnului Iulius Alin Bucșa, Președinte al Directoratului Societăţii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;

*         sancționarea domnului Liviu Stoicescu, membru al Directoratului Societăţii Comerciale de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;

*         sancționarea domnului Irinel Dinu, conducătorul departamentului de daune din cadrul societății ASTRA SA, cu amendă de 30.000 de lei.

Premisele controlului:

Amenzile au fost aplicate în urma aspectelor sesizate în cadrul controlului ASF desfășurat, în perioada iulie-august 2013, la sediul societății ASTRA. Controlul a avut ca obiect inclusiv verificarea modalității de instrumentare și finalizare a dosarelor de daună și a modului de respectare a prevederilor Ordinului nr. 11/2012.

Decizia de control a fost luată după ce, în prealabil, ASF a solicitat societăţii ASTRA clarificări în privința modului în care societatea înțelege să instrumenteze dosarele de daună. Întrucât clarificările oferite de societate nu au fost satisfăcătoare, ASF a decis controlul la Societatea Comercială de Asigurare-Reasigurare ASTRA SA.

În plus, față de amenzile în valoare de 130.000 de lei, ASF a solicitat societății ASTRA să ducă la îndeplinire mai multe măsuri printre care:

*  Revizuirea normelor/procedurilor/instrucțiunilor interne privitoare la instrumentarea dosarelor de daună, astfel încât să respecte toate cerințele și termenele prevăzute de legislație în ceea ce privește instrumentarea dosarelor de daună (pentru asigurările RCA);

*  Revizuirea normelor/procedurilor/instrucțiunilor interne cu privire la soluționarea petițiilor, astfel încât să asigure înregistrarea în registrul unic de petiții a tuturor petițiilor primite de societate.

 

OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP SA

În data de 23 iulie 2013, Consiliul ASF a hotărât:

* sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a domnului Mihail Tecău – Președinte Directorat OMNIASIG VIG;

* sancționarea cu amendă în cuantum de 50.000 de lei a domnului Artur Borowinski – vicepreședinte Directorat;

* sancționarea cu amendă în cuantum de 30.000 de lei a doamnei Daniela Camelia Covăcescu – membru Directorat;

* stabilirea unor termene de 30 sau 60 de zile pentru ca societatea să rectifice neregulile constatate.

Premisele controlului:

Consiliul CSA a dispus, în data de 26 aprilie 2013, efectuarea unui control la societatea OMNIASIG VIG SA, având ca tematică verificarea modului de instrumentare a dosarelor de daună, precum și a modului de respectare a Ordinului nr. 11/2012 (pentru punerea în aplicare a normelor privind procedura de soluționare a petițiilor referitoare la activitatea asigurătorilor și intermediarilor în asigurări).

Euroins România Asigurare Reasigurare SA

a) În data de 22 mai 2013, Consiliul ASF a hotărât:

1. sancționarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daune al societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;

2. stabilirea în sarcina societății a mai multor obligații, printre care revizuirea tuturor dosarelor de daună respinse de societate, pentru care termenul de prescripție nu a intervenit și gestionarea acestora în conformitate cu prevederile în vigoare.

b) În data de 28 august 2013, Consiliul ASF a hotărât:

     •   interzicerea temporară a practicării de către Euroins România Asigurare Reasigurare SA a asigurării RCA;

•   sancționarea domnului Mihnea Tobescu, director general al societății Euroins România Asigurare Reasigurare SA, cu amendă în cuantum de 50.000 de lei;

•   sancționarea domnului Stamov Bozhidar Stoyanov, conducătorul departamentului de daună din cadrul societății, cu retragerea aprobării acestuia.

c) În data de 18 septembrie 2013, Consiliul ASF a hotărât:

* încetarea interzicerii temporare a practicării asigurării RCA de către Euroins România Asigurare Reasigurare SA simultan cu implementarea unui plan de măsuri de către Euroins.

 Conduita fermă a Autorității de Supraveghere Financiară va continua și în anul 2014 pentru a crea premizele ca societățile de asigurări să înțelegă pe deplin că trebuie să instrumenteze și să finalizeze dosarele de daună într-un mod adecvat, cu respectarea drepturilor asiguraților.

Facebook Comments