Armata Română înfiinţează un batalion de drone militare Bayraktar

by Adrian Pavel

Armata Română înfiinţează un batalion de drone militare Bayraktar, acesta urmând a fi operaţionalizat de Batalionul 184 Senzori şi Apărare Antiaeriană din Timişoara. La începutul lunii august 2022, Ministerul Apărării Naționale solicita aprobarea Parlamentului pentru achiziția, pentru Forțele Terestre române, a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de aproximativ 300 milioane USD, scrie Observatorul Militar, citat de antena3.ro.
Acum, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara, care va operaționaliza aceste sisteme, este în plin proces de recrutare și de pregătire pentru recepționarea celor 18 aeronave.
Sistemele Bayraktar TB2 au intrat în mentalul public începând cu războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. În primele luni ale conflictului, armata ucraineană a folosit Bayraktar pentru a lovi ținte la sol pe întreaga lungime a frontului de peste 900 de kilometri.
Dronele Bayraktar au lovit eficient sisteme de apărare aeriană rusești, centre de comandă și control, noduri logistice și coloane de blindate. În imaginile surprinse din aer, date publicității ulterior, fiecare din noi a văzut cum erau oprite coloanele de blindate înaintând spre Kiev.
Aceste drone au căpătat o imagine mitică, reușind să inspire luptătorii ucraineni și să semene paranoia și nesiguranță în rândul invadatorilor. Acum, după ce caracteristicile războiului s-au schimbat, specificul misiunilor Bayraktar este altul, mai puțin vizibil.
Dovedindu-și eficacitatea în misiuni de luptă, sistemele Bayraktar au intrat rapid pe listele de achiziții ale mai multor țări, inclusiv România.
În prezent, Batalionul 184 Senzori și Apărare Antiaeriană din Timișoara se pregătește intens pentru recepționarea și operaționalizarea acestor sisteme. Am fost la Timișoara pentru a afla mai multe despre acest proces, mai scrie Observatorul Militar.
În același timp, se dezvoltă și infrastructura necesară la Timișoara. Pe viitor, infrastructura de la Timișoara va fi utilă și pentru sistemele Watchkeeper, care vor intra, de asemenea, în dotarea batalionului.
Pe lângă infrastructură, operarea noilor sisteme necesită personal pregătit. În acest sens, unitatea, cu sprijinul eșaloanelor superioare, desfășoară un amplu proces de recrutare.

Facebook Comments