Aripa Al-Qaida din Yemen anunţă moartea şefului său

by Andreea Radu

Aripa Al-Qaida din Yemen a anunţat duminică decesul liderului său, Khalid Batarfi, fără a dezvălui cauzele, a indicat centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, notează AFP și Agerpres.ro.
Potrivit SITE, Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQAP) a difuzat imagini de la funeraliile liderului său, corpul învelit într-un drapel purtând numele organizaţiei jihadiste. „Allah i-a luat sufletul în timp ce îşi căuta cu răbdare recompensa şi (…) conducea jihadul”, a declarat un luptător al AQAP în înregistrarea video de aproape 15 minute difuzată de SITE.
Al-Qaida în Peninsula Arabică, născută în 2009 din fuziunea facţiunilor yemenite şi saudite ale Al-Qaida, este considerată de Washington drept cea mai periculoasă ramură a reţelei extremiste sunite.
Organizaţia a anunţat în februarie 2020 că l-a numit în fruntea sa pe Khalid Batarfi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, după moartea predecesorului său Qassim al-Rimi, ucis de o lovitură americană în Yemen. Batarfi este considerat terorist internaţional de către Statele Unite din 2018.
Potrivit SITE, AQAP l-a numit pe Saad bin Atef al-Awlaki ca noul său lider. Acest bărbat a apărut ultima dată în februarie 2023 într-un videoclip în care i-a chemat membrii triburilor sunite să se alăture organizaţiei, potrivit SITE.
AQAP a crescut în haosul provocat de războiul civil care devastează Yemenul din 2014, între guvernul yemenit susţinut de Arabia Saudită şi rebelii houthi sprijiniţi de Iran. Atacurile sale în Yemen au vizat atât rebelii, cât şi forţele guvernamentale.

Facebook Comments