ARADUL LUCRULUI BINE FACUT: BANCILE DE 8000 DE EURO DE PE METIANU AU TINUT DOUA VERI

by Cosmin Mihuta

În urmă cu trei ani de zile, primarul Gheorghe Falcă anunța cu surle și trâmbițe transformarea străzii Meţianu într-una vieneză. La acea vreme, reprezentanţii primăriei anunţau că se vor monta pavaje din granit şi piatră cubică din marmură, arbuşti ornamentali, statuete, dar şi terase.
Multă povestire, multă laudă de sine, fonduri europene, în jur de 3 milioane de lei cu tot cu TVA. Până la urmă, am văzut cu toţii ce a ieşit, dar mai ales la ce preţuri s-au executat lucrările şi cât au costat piesele de mobilier urban. Curtea de Conturi a constat sumele imense cheltuite de Primăria Arad pentru strada Meţianu, o bancă simplă, după cum se vede şi în imagine, costând nu mai puţin de opt mii de euro, iar un coş de gunoi 850 de euro. Sume enorme, considerate mari şi de către cei de la Curtea de Conturi, iar în acest caz a fost deschis un dosar penal, în urma unei plângeri depuse de reprezentanţii PC Arad.
Dincolo de preţurile exorbitante, avem de a face şi cu o calitate îndoielnică, de fapt eterna problemă a administraţiei Falcă, cea care ne-a obişnuit în ultimii zece ani cu lucrări de mântuială. Strada Meţianu e departe de modelul vienez visat de Gheorghe Falcă şi ai lui la momentul demarării lucrărilor. Din renumitele bănci de 8000 de euro, despre care aflăm că nu sunt cele originale, italiene, prezentate la început, ci ar fi copiate într-un atelier din Cărand, a mai rămas doar lemnul mâncat de ploi şi soare. La preţul de 8000 de euro ne-am fi aşteptat să ţină mai mult de două veri. Din păcate, nefiind de calitatea la care ne-am fi aşteptat la acest preţ, băncile arată mai rău ca cele montate înainte de Revoluţie.
Nici mult lăudatul pavaj de granit nu stă mai bine. Deşi în zonă nu circulă nicio maşină, fiind accesul interzis, există mai multe porţiuni unde pavajul s-a crăpat sau chiar lipseşte cu desăvârşire. Nici marmura nu a scăpat de „greutatea“ trecătorilor, astfel că sunt nenumărate zone unde piatra cubică s-a spart, efectiv, de bună calitate ce era. Nu mai vorbim de statuetele visate de unii şi pe care nu le-am găsit la faţa locului. La fel cum nu am găsit nici mult anunţatele terase.
Strada Meţianu e doar o nouă mostră a lucrului făcut la Arad de administraţia Falcă. Bine făcut probabil pentru firmele de casă, fiindcă pentru arădeni nu poate fi vorba de niciun bine, eventual de lucru prost făcut, pe bani publici. Fiindcă şi banii europeni sunt tot bani publici, nu sunt picaţi din cer, cum vrea de multe ori să lase impresia Gheorghe Falcă.

cosmin.mihuta@livearad.ro

Facebook Comments