Aradul, gazdă a Concursului național – Sesiunea de referate și comunicări științifice ale elevilor din învățământul liceal, la disciplina istorie

by Dana B.

În perioada 26 – 29 iulie 2018 Inspectoratul Școlar Județean Arad organizează, în colaborare cu Ministerul Educației Naționale, etapa națională a Concursului Național – Sesiunea de referate şi comunicări ştiinţifice ale elevilor din învăţământul liceal, la disciplina istorie. Având în vedere semnificația istorică a anului 1918, tematica concursului este: pentru secțiunea Istoria românilor: Marea Unire a Românilor din 1918. Crearea statului național unitar român, iar pentru secțiunea Istoria universală: Importanța anului 1918 în desfășurarea Primului Război Mondial. Crearea statelor naționale în centrul, estul și sud-estul Europei.

Acum o sută de ani, Aradul a fost capitala politică a Marii Uniri, a fost locul faptelor mari românești de care arădenii trebuie să fie mândri, a fost locul unde oameni de seamă, intelectuali de marcă ai nației române, dintre care îi amintim pe Vasile Goldiș, Ștefan Cicio-Pop, Ioan Suciu, au contribuit la realizarea acestor fapte. Așadar, nu întâmplător orașul nostru este gazda acestui eveniment, dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Programul manifestării:

Deschiderea festivă va avea loc joi, 26.07.2018, ora: 19.30, în Sala „Regele Ferdinand“ Primăria Arad.

            Vineri, 26.07.2018, începând cu ora 8.30,  desfășurarea concursului la  Colegiul Național „Moise Nicoară“ Arad. Elevii își vor susține lucrările public în cadrul a  două secțiuni: Istoria Românilor și Istoria Universală. Vor fi premiați cei mai buni dintre participanții la cele două secțiuni, dar câștigul este al tuturor deoarece acești tineri, mai presus de toate, și-au adus aportul la cunoașterea trecutului nostru pentru că așa cum brandul personal conturează reputația unei personalități, așa o țară are nevoie de o sumă de atribute  care formează o imagine despre valoarea sa. Istoria este unul dintre ele.

Sâmbătă, 28.07.2018, elevii și profesorii lor sunt invitați să cunoască mai bine meleagurile arădene în cadrul unei excursii organizate pe traseul Arad – Mănăstirea Maria Radna – Muzeul Memorial Ioan Slavici, Șiria – Ineu –  Macea.

            Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 29.07.208, ora 9.30 în Sala festivă a Colegiului Național „Moise Nicoară“ Arad.

Mai multe informații despre concurs găsiți pe adresa paginii web a concursului, http://www.istorie-arad.ro/

Organizatorii acestui concurs și tinerii participanți ne lansează o provocare: e vremea să ne reamintim să scriem cu mare îngrijire în mintea și în inima noastră faptele care fac parte din trecutul nației noastre, fiind necesar să ne oferim timp din prea agitata trăire a vremurilor penru a ne apleca asupra lor.

 

 

 

Facebook Comments