Aradul e în top la cifra de afaceri, dar codaș la salarii

by Florian Popa

Regiunea Bucureşti-Ilfov este cea mai puternică din ţară, cu o cifră de afaceri totală a com­paniilor înregistrate în aceste judeţe de 575 mld. lei anul trecut, o pondere de 44% în cifra de afaceri totală a companiilor din România, scrie zf.ro. Dacă cifra de afaceri a companiilor din Capitală a scăzut cu 29% anul trecut faţă de 2008, în alte 11 judeţe, beneficiare ale unor investiţii de sute de milioane de euro, businessul a înregistrat cel puţin o dublare în acelaşi interval. În perioada 2008-2016 cifra de afaceri totală a companiilor din România a crescut cu 19% în lei, la 1.300 mld. lei (285 mld. euro).

În Argeş, judeţ „tractat“ de locomo­tiva Dacia şi de furnizorii săi, cifra de afaceri s-a majorat cu 242% în perioada 2008-2016 şi a ajuns anul trecut la 52 mld. lei. Dacia reprezintă 40% din acest rulaj, iar avansul Dacia a făcut ca Argeşul să ajungă pe primul loc în topul creşterilor în România în intervalul ultimilor ani.

Doar Argeşul şi Ilfovul se pot „lăuda“ cu o creştere de peste 200% a cifrei de afa­ceri a companiilor înregistrate în jude­ţe, avans care se datorează atât dezvoltării fir­me­­lor vechi, cu tradiţie din judeţ, dar şi in­ves­­ti­ţiilor noi. Mai mult, Ilfovul a câşti­gat şi din mutarea sediilor unor companii din Bu­cu­reşti odată cu explozia reziden­ţia­lă care a cu­­prins şi multe din zonele de lângă Capitală.

Podiumul este completat de Arad, ju­de­ţul de la graniţa de vest a ţării care a atras in­vestiţii de sute de milioane de euro în sec­torul componentelor auto şi unde şo­majul a ajuns acum la unul dintre cele mai scăzute niveluri din ţară. Aradul devine „un im­por­tator“ de forţă de muncă din zonele ve­cine, în condiţiile în care legătura cu Europa de Vest îi determină în continuare pe inves­titori să caute locaţii de producţie în Arad.

Acolo unde nu există investitori, nimic nu s-a schimbat faţă de 2008.

Când e vorba de salarii, însă, lucrurile stau cu totul altfel. Pe medie, în cele mai puternice zece ju­deţe, cu excepţia Capitalei, salariul me­diu net în octombrie 2017 era de 2.344 de lei, aproape de media pe economie (2.392 de lei) în timp ce judeţele de la coada cla­sa­mentului aveau un venit mediu net de 1.951 de lei în aceeaşi perioadă. În Capita­lă, salariul mediu net a trecut de 3.000 de lei. Aradul e codaș la capitolul salariu mediu, cu doar 2148 de lei, mai puțin decât unele județe slab dezvoltate, cum e Mehedințiul, sau la nivelul Sălajului.

Facebook Comments