Aradul are un preț dublu la gigacalorie față de Oradea. Suntem în top 3 la nivel național, după Bacău și Constanța

by Florian Popa

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. Iar în situația în care acest system se va dezvolta prin creșterea numărului de consumatori și a gradului de utilizare, este singurul system din cele prezentate care în viitor poate să aibă prețuri mai mici, toate celelalte venind în viitor cu prețuri mai mari, scrie asociatiaenergiainteligenta.ro.

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin system este sistemul de termoficare (cu o subvenție de 64% !), iar în cazul eliminării subvențiilor acceași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire.

În graficul de mai jos se poate vedea că situația în unele orașe din România este chiar mai rea decât în București, spre exemplul în Bacău dacă s-ar elimina subvențiile ar fi mai ieftin să te încălzești cu energie electrică decât cu sistemul de termoficare, prețul fiind de 1.133/gcal, aceeași situație fiind și la Constanța (1099) sau Arad (1020).  De altfel, Aradul are al treilea cel mai mare preț la gigacalorie, dacă eliminăm subvențiile – 1020 de lei, în comparație cu Oradea, care are mai puțin de jumătate din preț, 441 de lei.

 

Facebook Comments