Arădenii sunt așteptați la o nouă ediție a Târgului de Fete de pe Muntele Găina

by Andreea Radu

Mii de oameni sunt aşteptaţi şi în acest an să urce pe Muntele Găina, la „Târgul de Fete”, cea mai veche, mai mare şi mai cunoscută sărbătoare populară din România, organizată anual în cea mai apropiată duminică de sărbătoarea Sfântului Ilie (20 iulie), scrie agerpres.ro.
Organizatorii au pregătit, pentru sâmbătă şi duminică, expoziţii, spectacole folclorice cu nume mari ale muzicii populare româneşti, concerte de muzică uşoară, focuri de artificii şi petreceri în aer liber.
„Târgul de Fete” va debuta sâmbătă, în Avram Iancu, cea mai apropiată localitate de Muntele Găina, cu expoziţia de artă fotografică „Hai pe Muntele Găina”, semnată Vasile Sârb şi cursanţii săi de la Clasa de artă fotografică din cadrul Şcolii de Arte şi Meşteşuguri a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.
La ora 13,30 este programată etapa „Meşteşuguri tradiţionale din Judeţul Alba” a Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură”.
Tulnicăresele din Avram Iancu vor deschide un spectacol folcloric extraordinar în care vor evolua câştigătorii etapelor din acest an ale Festivalului-concurs de tradiţii şi obiceiuri „Cultură pentru Cultură” – Bianca Şuşman, solistul vocal al judeţului Alba în anul 2019, Ansamblul folcloric „Doina Mureşului”, din Ciugud, grupul vocal al judeţului Alba în anul 2019, Traian Zbutea, rapsodul popular al judeţul în anul 2019, Elena Popiţa, poetul popular al judeţului în acest an, Ansamblul folcloric din Stremţ – dansul tradiţional şi obiceiul tradiţional al judeţului Alba în anul 2019, Dumitru Cernat, solistul instrumentist al judeţului în acest an, „Fluieraşii” din Şugag, grupul instrumental al judeţului Alba în 2019.
Programul va fi întregit de Ansamblul folcloric „Doina Aiudului”, din Aiud, Ansamblul folcloric „Dor Teiuşan”, din Teiuş, şi Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene”, din Ocna Mureş.
Sâmbătă seara, „Târgul de Fete” continuă pe Muntele Găina, unde, de la ora 21,00, vor avea loc recitaluri cu Gino & Band, Trupa Compact şi DJ Harra cu animatoare. La miezul nopţii va fi un foc de artificii, după care petrecerea va continua până târziu în noapte cu discotecă în aer liber şi focuri de tabără.
Duminică dimineaţa, la ora 10,00, va fi un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Găina, unde va avea loc o slujbă Te Deum, iar oficialităţile prezente vor depune coroane de flori. Momentul solemn va fi accentuat de Tulnicăresele din Avram Iancu şi Fanfara „Augustin Bena”.
Un alt moment aşteptat este „Târgul Naţional al Meşterilor Populari”, precum şi un spectacol extraordinar de folclor, în care vor evolua Ansamblul Folcloric „Jidvei România” – Junii de la Jidvei şi Fetele de la Jidvei şi un grup de solişti vocali, Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal, soliştii vocali Maria Filimon, Nicolae Plută, Floricica Moga, Dorina Nariţa, Nicolae Tuhuţ, Bogdan Toma, Leontina Fărcaş, Ciprian Roman, Traian Jurchela şi Cornel Borza.
În program vor evolua şi Ansamblul Folcloric din Arad, Izabela Tomiţă şi Grupul vocal tradiţional „Doruri Sibiene”.
În finalul spectacolului este pregătit un recital special susţinut de Tudor şi Nicolae Furdui Iancu, alături de Grupul Instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia.

Facebook Comments