Arădeanca Dana Dodean începe o nouă aventură în Liga Campionilor, alături de Saint Quentin

by Sorin Haut

Jucătoarea arădeană de tenis de masă Daniela Monteiro Dodean a revenit din această toamnă la TT Saint Quentin, echipă pentru care mai evoluase în perioada 2015-2018, după ce în sezonul precedent a activat tot în campionatul francez Pro Dames, dar pentru Metz TT. Arădeanca a şi debutat deja în noua ediţie de campionat, echipa sa bifând două victorii, 3-2 pe teren propriu cu Nimes Montpellier şi 3-2 în deplasare, la Les-Tours şi o înfrângere, 2-3 acasă cu Grand Quevily. Singurul eşec a venit chiar runda trecută, luni, 1 noiembrie, când Saint Quentin a cedat cu 2-3 pe teren propriu în faţa lui Grand Quevily. Dodean a contabilizat în această dispută o victorie, 3-0 la seturi (2, 7, 7) cu Li Samson şi o înfrângere, 1-3 (-8, 11, -8, -9) cu Pauline Chasselin. Altfel, echipa Danei debutează în acest sfârşit de săptămână în noua ediţie de Champions League, unde a fost repartizată în grupa C, alături de UCAM Cartagena, reprezentantă a Spaniei, Etival Clairefontaine, neînvinsă în Pro Dames şi NanoTech Villach din Austria. Meciurile din grupă se dispută vineri, 5 noiembrie şi sâmbătă, 6 noiembrie, TT Saint Quentin jucând în prima zi cu Villach şi Cartagena şi în a doua zi cu Etival, în derby-ul francez. Pe locul 108 mondial, Dodean este colegă la echipa de club cu jucătoare europene de top: rusoaica Polina Mikhailova – locul 47 în lume, medaliată cu bronz european în 2015, luxemburgheza Sarah De Nutte, locul 77 mondial şi bronz european la dublu în 2018, lituanianca Ruta Paskauskiene, campioană europeană în 2008 şi Aurore Le Mansec (Franţa), campioană a Franţei la dublu, în 2013.

Grupă grea în Ligă pentru echipa Danei Dodean, cu Etival, Cartagena şi Villach

Saint Quentin va avea o misiune dificilă pentru a se califica în sferturi, adică o clasare pe unul din primele două locuri ale grupei, în condiţiile în care Cartagena le are în lot pe suedeza de origine chineză Li Fen, campioană europeană în 2013, unguroaica Dora Madarasz (a 64-a jucătoare a lumii), bronz european la dublu în 2016 sau Maria Xiao (locul 71 mondial), aur cu echipa la Jocurile Mediteraneene din 2017, iar Étival Clairefontaine contează pe portugheza de origine chineză Shao Jieni (locul 60 mondial), vicecampioană europeană cu echipa în 2019, cehoaica Hana Matelova (locul 39 în lume), campioană a Cehiei în 2021 și Marie Migot, vicecampioană a Franţei în 2019. Din lotul celor celor de la Etival face parte şi românca Iacob Camelia, campioană a Europei cu echipa în 2017. Practic, cele mai bine clasate jucătoare în ierarhia mondială ITTF, din grupa C a Ligii Campionilor, sunt cehoaica Matelova, de la Etival şi rusoaica Mikhailova, de la Saint Quentin.

Samara, Diaconu, Iacob şi surpriza… Bernadett Balint, alte românce în Champions League!

Iată şi componenţa celorlaltor trei grupe, care îşi consumă şi ele meciurile de calificare pentru faza eliminatorie în această săptămână: Grupa A – TTC Eastside Berlin (Germania), Budaorsi Sport Klub (Ungaria), Lille Metropole (Franţa) şi GDCS Do Juncal (Portugalia); Grupa B – Metz TT (Franţa, cu românca Adina Diaconu în lot), SKST Plus Hodonin (Cehia), Girbau – VIC (Spania) şi TTC Novi Sad (Serbia); Grupa D – Linz Froschberg (Austria), Siarkopol Tarnobrzeg (Polonia, cu românca Eliza Samara în lot), Saint-Denis US 93 (Franţa) şi TT Moravsky Krumlov (Cehia, cu fosta jucătoare crescută şi consacrată la CSM Arad, Bernadett Balint, plecată acum câţiva ani în Ungaria). Fostă elevă a lui Cristi Dodean, Balint a şi debutat astăzi în Ligă, ea fiind învinsă cu 3-0 la seturi (7, 3, 8) de asiatica Xiaoxin Yang – locul 28 în lume, în eşecul echipei sale în faţa lui Tarnobrzeg, scor 0-3. Interesant este că atât fosta cât şi actuala echipă a arădencei Dodean, respectiv Metz şi Saint Quentin, au fost semifinaliste în sezonul precedent din Champions League, ambele părăsind competiţia în penultimul act. Metz a cedat cu 1-3 în faţa lui Eastside Berlin, care avea să şi câştige competiţia, iar Saint Quentin cu 2-3 în faţa lui Linz Froschberg.

Finalistă în 2012, cel mai bun rezultat al arădencei în Champions League

Pentru arădeanca Dodean nu este cel mai bun rezultat în această competiţie, ea disputând finala Ligii Campionilor acum nouă ani, în 2012, pe când evolua la austriecele de la SVS Strock. Şi atunci, visul cuceririi trofeului i-a fost blocat de aceleaşi nemţoaice de la Eastside Berlin. În ceea ce priveşte campionatul din Hexagon, Dodean a ieşit vicecampioană a Franţei în sezonul trecut alături de Metz, medalie de argint cucerită în premieră de clubul francez, învinsă în finala campionatului de Saint-Denis, iar Saint Quentin a fost semifinalistă şi în Pro Dames, cedând în careul de aşi chiar în faţa lui Metz, cu o Dodean decisivă pentru fosta sa formaţie. Vă reamintim că în acest an, jucătoarea legitimată şi la CSM Arad a ieşit vicecampioană europeană cu naţionala României, în competiţia de la Cluj şi a ocupat locul 5 tot alături de „tricolore”, la Jocurile Olimpice, prezenţa la Tokyo fiind a patra ediţie la rând pentru Dodean! La sfârşitul Europenelor pe echipe din România, Dodean şi-a anunţat retragerea de la naţională, după 21 de ani de glorie sub tricolor.

Voinţa Arad a câştigat ediţia inaugurală a Cupei Campionilor, în 1964!

Pentru amatorii de statistici, clubul maghiar Statisztika Budapesta deține încă un record remarcabil în cea mai importantă competiţie europeană inter-cluburi, câștigând titlul de 25 de ori, din sezonul 1969/70 până în 2000/01. Aradul a intrat şi el în istoria întrecerii, echipa Voinţa fiind, în 1963/1964, câștigătoarea sezonului inaugural al Cupei Campionilor, cum s-a numit competiţia până în 1999! (foto: TTSQ, facebook)

 

Facebook Comments