Arad Trophy 2023 a fost mai mult decât o competiție: povestea de succes a celor 20 de ani de gimnastică ritmică! (FOTO)

by Sorin Haut

Gimnastica ritmică este un sport olimpic special în Arad și asta nu doar pentru că a împlinit 20 de ani de existență, ci pentru că a reușit să ajungă repede la performanță și succes, pornind de la zero și învingând toate greutățile de pe parcurs, pasiunea nemăsurată și ambiția antrenoarei Daniela Chiriac, susținută necondiționat de conducerea CS Municipal, făcând să se vorbească permanent la superlativ despre Arad. Orașul nostru este un important centru al ritmicii și nu de ieri de azi, iar CSM Arad a oferit de-a lungul celor două decenii de activitate a secției o serie de sportive de lot național, multiple campioane și medaliate naționale și mondiale, dar se poate lăuda și cu organizarea multor competiții, atât pe plan intern cât și cu caracter internațional, așa cum a fost și cea din weekend. În acest an s-a împlinit și marele vis: medalie mondială la junioare, obținută de surorile gemene Andra și Carina Crainic! Iar ca meniul să fie complet, antrenoarea celor două sportive la ansamblul național de junioare este chiar fiica Danielei Chiriac, fosta sportivă de mare succes Ștefania Chiriac, care este acum antrenoare și asistent universitar la UNEFS București. Dar peste toate, am remarcat de-a lungul anilor dar și în acest sfârșit de săptămână un aspect foarte puțin întâlnit în alte sporturi: o unitate și emulație extraordinară între antrenoare, sportive și părinți, practic s-a simțit acea emoție pozitivă fantastică a unei familii împlinite, ce nu are cum să nu ducă într-un final spre performanță. Iar părinții se implică foarte activ în organizare, sunt trup și suflet alături de sportive și staff tehnic, oferind o mână de ajutor de câte ori e nevoie.

Personaj principal – Daniela Chiriac: o antrenoare stindard la CS Municipal Arad!

Personajul principal al poveștii de succes este însă fără îndoială antrenoarea Daniela Chiriac, cea care de 20 de ani reușește cum numai ea știe să țină Aradul pe podiumurile naționale și internaționale și în paralel să descopere noi și noi generații de gimnaste. Unele dintre ele s-au retras deja din activitate, sunt deja chiar mămici, dar nu au uitat de doamna antrenoare, cea care le-a făcut campioane și cel mai important, le-a educat în cel mai frumos spirit posibil. Nu aveau cum să nu îi fie alături la ceas aniversar. Au răspuns invitației la Arad Trophy și foștii directori ai clubului arădean, Vasile Păltineanu, primul om care i-a oferit credit total când era mai important, la început de drum și Viorel Bitang, care a înțeles că gimnastica ritmică are prezent și viitor, adică tot ce îi trebuie. Apoi, Lucia Mihalache, cea care conduce acum CSM Arad și știe foarte bine din postură de fostă sportivă de mare performanță că până la succes este un drum lung și anevoios și doar cu pasiune și multă muncă vine și succesul. Omului ce sfințește locul trebuie să îi faci marcaj, iar „Pușa” știe foarte bine rețeta succesului. Iar de asta se poate bucura din plin Daniela Chiriac, secondată excelent de colega Tatiana Novikova, cea care i-a venit alături pe parcurs, dar care are și ea un rol foarte important în performanța secției. De pasiunea și calitățile celor două antrenoare de la CSM Arad s-a lămurit repede și Irina Deleanu, președinte de succes al Federației Române de Gimnastică Ritmică, astfel că Aradul a fost desemnat acum cinci ani centru olimpic de junioare, apoi Daniela Chiriac și Tatiana Novikova s-au ocupat de pregătirea ansamblurilor naționale de junioare și acum, de senioare. De asemenea, Aradul dă șase sportive în aceste ansambluri, iar cum relatam mai sus, două dintre ele, Andra și Carina Crainic, sunt medaliate cu bronz mondial în acest an, alături de naționala de junioare, un rezultat istoric pentru gimnastica ritmică românească.

Regal al grației și eleganței în weekend: fostele sportive i-au fost alături antrenoarei, emoții și lacrimi la final!

Arad Trophy, ediție cu caracter aniversar având în vedere cei 20 de ani de existență a secției, a venit cum nu se poate mai bine pentru gimnastica ritmică arădeană. A fost nevoie de un eveniment internațional care să marcheze toată această muncă fantastică a unei întregi echipe. O întrecere devenită deja tradițională, care a adunat în weekend, la sala de sport a Universității Aurel Vlaicu din Arad (n.n. o excelentă gazdă), peste 230 de sportive de la 18 cluburi din patru țări, Italia, Franța, Moldova și România, dar și sute de spectatori în tribune. S-a concurat la toate categoriile de vârstă, de la copii până la senioare, individual și ansambluri, iar CSM Arad a avut 25 de sportive în concurs. Dar rezultatele au fost prea puțin importante, deși sportivele din Arad s-au ales din nou cu o salbă de medalii, câștigând competiția pe cluburi. De la CSM Arad s-au remarcat sau au luat medalii la diferite obiecte și individual, de la cele mai mici până la cele mari: Luisa Luca și Edith Buidoso (ambele la categoria 2017), Rebecca Iovuța (2016), Iris Buniov și Elena Tătar (ambele la 2015), Mara Cercel, Ana Tau, Antonia Vig, Eliza Cândea și Fabian Kalesi (toate la 2014), Nadia Zarzara (2013), Kaitlyn Varga, Anca Toma, Nadia Cândea și Anastasia Costea (toate prejunioare), Andra Crainic, Carina Crainic, Teodora Brădean Iovănaș, Cătălina Ciuliac și Vanessa Varga (toate junioare), Dalia Marin și Antonia Stănescu (ambele senioare). Vanessa Ciochină s-a accidentat după Naționale, dar a strâns din dinți și a făcut și ea un exercițiu demonstrativ. Festivitatea de premiere – unde cele mai bune sportive au primit diplome, medalii și mici cadouri din partea organizatorilor – oficiată chiar de cei doi foști directori ai clubului, Viorel Bitang și Vasile Păltineanu, a marcat însă și cele mai emoționante momente: Daniela Chiriac și fiica sa, Ștefania, acum și ea antrenoare, au fost emoționate și chiar au lăcrimat la dansul surpriză al fostelor sportive. De asemenea, emoții mari au fost și au curs lacrimi și la scrisoarea de mulțumire adresată Danielei Chiriac de sportivele sale. 

Daniela Chiriac: „Medalia mondială este un vis împlinit, mândră că am fost depășită de fiica mea!” Emoționată până la lacrimi, Daniela Chiriac ne-a redat câteva din impresii, la finalul competiției: Anul acesta se împlinesc 20 de ani de când am înființat secția de gimnastică ritmică, coincide cu sosirea mea în Arad, m-am bucurat foarte mult că au fost alături de mine foștii directori ai clubului, Vasile Păltineanu, care din prima m-a susținut și m-a ajutat foarte mult să găsim soluții pentru pregătire și Viorel Bitang, cel ce ne-a pus la dispoziție o sală în care ne-am putut desfășura. Mulțumesc de asemenea actualei conduceri a CSM Arad, doamnei Lucia Mihalache, care mă susține necondiționat și îmi oferă acea liniște a sălii de antrenament, asigurându-ne și participarea la competițiile importante, de fiecare dată ne ajută și ne pune în valoare. A fost într-adevăr mai mult decât o competiție, am avut emoții foarte multe, pentru că o mare parte a fostelor gimnaste, cu care acum 20 de ani am început acest drum, au fost prezente la sală. Unele sunt la facultate, chiar prin străinătate, altele sunt mămici, dar au reușit să îmi facă această frumoasă surpriză, un dans superb, ceea ce înseamnă că ele s-au întâlnit cu mult timp înainte pentru repetiții, lăsându-și deoparte copiii sau familiile, ceea ce m-a emoționat tare mult. Pe toate le prețuiesc și o să îmi amintesc de acest moment toată viața. Alte două sportive importante în cei 20 de ani sunt Ștefania Chiriac și Sonia Ichim, și ele foste componente de loturi naționale și multiple campioane și medaliate, participante la Europene și Mondiale. 2023 a fost un an foarte bun, în special datorită gemenelor Andra și Carina Crainic, medaliate cu bronz mondial de junioare pe echipe, au fost foarte curajoase și opt luni s-au pregătit departe de casă și familie, cu antrenamente extrem de dure. Mă bucur că au făcut față la Mondiale, este un rezultat mare și înseamnă foarte mult pentru noi, practic pot spune că e un vis împlinit. E și meritul fiicei mele, Ștefania, antrenoarea lor la ansamblul național de junioare, de aceea sunt foarte mândră că ea a reușit să mă depășească, ca antrenoare!

Vasile Păltineanu, primul sprijin în drumul spre succes: „Mulțumiri și recunoștință pentru cultivarea performanței sportive”

Omul care avea să îi dea Danielei Chiriac prima mână de ajutor, poate cea mai importantă, a fost fostul director al CSM Arad, Vasile Păltineanu, conducător la fel de dedicat și pasionat, care ne-a oferit și el o amplă declarație cu ocazia aniversării secției de gimnastică ritmică: Ca unul din cei implicați în afilierea secției de gimnastică ritmică la CSM Arad, cu ocazia aniversării a 20 de activitate țin să felicit întreaga echipă coordonată de antrenoarea Daniela Chiriac, de la sportivi, antrenori și părinți, până la staff tehnic, parteneri, sponsori și bineînțeles conducerea clubului. Doamna Chiriac a lansat acum 20 de ani acest proiect al gimnasticii ritmice, care deși părea riscant la acel moment, condițiile fiind grele, a confirmat încă din primul an de activitate, cu obținerea de medalii naționale. Iar asta se datorează doar pasiunii, talentului și muncii fantastice depuse de sportive și antrenoare. Îi mulțumesc Danielei Chiriac pentru alegere și mai ales pentru cultivarea la cel mai înalt nivel a performanței sportive și nu numai. Ca o bună organizatoare, și-a atras mereu colaboratorii potriviți, iar Tatiana Novikova este o antrenoare excepțională, un exemplu și ea pentru sportive. Vreau să remarc și aportul poate a celor nevăzuți, de pe parcursul anilor, în special al părinților, al celor care se ocupă de organizarea unor astfel de competiții ce fac cinste și imagine Aradului, și ei merită o medalie! De asemenea, mulțumesc și directorilor colegi, care au susținut și susțin aceste sportive și antrenoare, domnului Viorel Bitang pentru continuarea și dezvoltarea procesului de creștere al gimnasticii ritmice arădene și doamnei Lucia Mihalache, cea care preia și continuă acest proiect. Nu în ultimul rând, vreau să scot în evidență și aportul regretatului Eugen Roman, care a contribuit major la construirea performanței la CSM Arad. Îi port mult respect Danielei Chiriac pentru competențele acumulate în cei 20 de ani, este practic un antrenor stindard al clubului: antrenor emerit, arbitru internațional, antrenoare de lot național și membru al Biroului Federal din cadrul Federației Române de Gimnastică Ritmică. Recunoștință tuturor părinților, care își iubesc și respectă copiii și care au înțeles că educația pentru mișcare și sport, ca mijloc de susținere a sănătății, este în principal obligația familiei. De asemenea, sunt recunoscător sportivelor care participă la procesul de pregătire și educație sportivă la secția de gimnastică ritmică. Au fost obținute rezultate excepționale, care au crescut an de an și care confirmă valoarea școlii gimnasticii ritmice arădene. Am fost onorat de invitația la Arad Trophy, o competiție deosebită, de un nivel foarte bun, am participat practic la un adevărat spectacol, unde sportivele au concurat cu multă eleganță, îndemânare și emoție. Felicitări tuturor, am simțit vibrația unei familii autentice, adunată în jurul antrenoarelor. La Mulți Ani!

Viorel Bitang și Lucia Mihalache au meritul de a fi continuat proiectul: „Felicitări sportivelor, antrenoarelor și părinților!”

Viorel Bitang, fost director al CSM Arad și unul dintre oamenii ce au o contribuție la susținerea și continuarea acestui proiect al gimnasticii ritmice arădene, apreciază și el munca și progresul făcut în toți acești ani de echipa Danielei Chiriac: Mă bucur și sunt onorat să fiu prezent la această competiție internațională organizată de CSM Arad, sub atenta și directa coordonare a antrenoarei Daniela Chiriac. În acest an aniversăm 20 de ani de la înființarea secției, a fost o perioadă în care Daniela, împreună cu coregrafa Tatiana Novikova și cu talentatele lor sportive, au obținut rezultate de excepție, au fost nenumărate titluri și medalii, sportive la loturi naționale, totul culminând cu această medalie mondială de bronz la junioare, obținută în acest an. Printr-o muncă perseverentă și continue provocări, Daniela a reușit să atingă culmile succesului, ea introducând pentru prima dată în Arad această frumoasă disciplină sportivă. Clubul i-a fost mereu aproape, prin organizarea de competiții, de la Campionate Naționale până la acest concurs internațional Arad Trophy. Felicitări din suflet sportivelor, antrenoarelor și părinților, celor care sprijină acest sport, mult succes în continuare și nu în ultimul rând La Mulți Ani! (foto: facebook, Daniela Chiriac)

 

Facebook Comments