Aproape jumătate dintre mașinile verificate în trafic de RAR aveau deficiențe tehnice majore și periculoase

by Andreea Radu

Un raport realizat de Registrul Auto Român arată că aproape jumătate dintre mașinile verificate în trafic în România în primele șase luni ale anului „aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme”. În prima jumătate a anului, inspectorii RAR au verificat în trafic 44.472 de vehicule din toată țara. „Registrul Auto Român a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, în primele șase luni din anul 2023, 44.472 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor, inspectorii RAR au constatat că 44,16% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore și/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme”, spun cei de la RAR, conform b1tv.ro.

Potrivit RAR, cele mai multe neconformități au fost constatate la:

• instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,54%);
• emisiile poluante (22,1%);
• punți, jante, anvelope și suspensie (13,04%);
• vizibilitate (12,81%);
• șasiu și elemente atașate șasiului (11,08%).

„Neconformități la sistemul de frânare au fost depistate la 5,57% dintre vehiculele controlate şi în 1,9% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie. În urma verificărilor s-au identificat deficiențe din sfera poluării la 2.820 de vehicule dintre cele controlate. Inspectorii RAR au identificat în trafic şi vehicule cu defecțiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi și fuzete. În cazul a 3.064 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident”, a mai menționat RAR.
Instituția spune că aproximativ 2,6% dintre vehiculele verificate aveau probleme legate de inspecția tehnică periodică (ITP fals, expirat sau anulat).
„În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul primelor șase luni ale anului 2023, au fost aplicate 14.354 de sancțiuni, au fost retrase 12.362 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 194 de vehicule și 260 ITP-uri au fost anulate”, se mai arată în același comunicat.

Facebook Comments