Aplicație mobilă gratuită pentru victimele violenței domestice

by Cristian Dobre

Aplicaţia Bright Sky Ro este un instrument digital gratuit care vine în sprijinul victimelor violenţei domestice, oferind asistenţă şi informaţii utile persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă sau celor care vor să ajute astfel de cazuri.

Potrivit unui comunicat al Fundaţiei Vodafone România transmis, joi, AGERPRES, Bright Sky Ro este disponibilă în App Store şi Google Play Store în limbile română, engleză şi maghiară. Aplicaţia a fost dezvoltată iniţial de către Fundaţia Vodafone Grup şi ulterior adaptată pentru România în cadrul unui parteneriat cu Poliţia Română, Asociaţia Necuvinte şi Asociaţia Code for Romania.

Bright Sky Ro are, în primul rând, un rol de informare şi educare, pentru că descrie care sunt categoriile de violenţă de gen, combate miturile legate de acest fenomen şi permite utilizatorului să evalueze siguranţa unei relaţii prin simpla completare a unui formular electronic. Aplicaţia oferă şi o bază de date cu servicii de asistenţă, astfel încât utilizatorul să poată lua legătura cu cel mai apropiat serviciu disponibil în zona în care se află.

În plus, meniul aplicaţiei permite accesul utilizatorilor la informaţii despre cauzele şi consecinţele abuzului, planul de siguranţă şi prevederile legale care pot proteja o victimă a violenţei domestice (ordinul de protecţie provizoriu dat de poliţie şi ordinul de protecţie dat de instanţă), precum şi măsurile care pot fi adoptate pentru creşterea siguranţei în mediul online, se precizează în comunicat.

Conform sursei citate, Bright Sky Ro oferă posibilitatea înregistrării incidentelor într-un jurnal digital confidenţial, la o adresă de email aleasă de victimă, printr-o funcţie ce foloseşte text, conţinut audio, video sau foto. Informaţiile strânse de victimă în acest jurnal pot deveni dovezi în instanţele de judecată. Aplicaţia oferă informaţii şi sfaturi utile legate de consimţământul în relaţiile sexuale şi de hărţuire, prezentând şi studii de caz care exemplifică tipurile de comportament abuziv afişate cel mai frecvent în relaţiile intime.

Necesitatea unui astfel de proiect vine în contextul în care peste 80% dintre români consideră violenţa împotriva femeii ca fiind un fenomen naţional foarte răspândit. Doar pe parcursul anului 2019, la nivel naţional, poliţiştii au emis 7.986 de ordine de protecţie provizorii, dintre acestea 2.958 fiind transformate în ordine de protecţie. De asemenea, anul trecut, instanţele judecătoreşti au emis 7.899 de ordine de protecţie, cele mai multe fiind emise la solicitarea victimelor, menţionează fundaţia.

Sursa citată arată că după lansarea iniţială din Marea Britanie în 2018, Fundaţia Vodafone Grup a avut iniţiativa introducerii aplicaţiei Bright Sky în toate ţările în care există reprezentanţe Vodafone. În prezent, România este a patra ţară în care este disponibilă, după Marea Britanie, Irlanda şi Cehia. Fundaţia Vodafone România a lucrat împreună cu parteneri locali la dezvoltarea şi adaptarea conţinutului aplicaţiei, astfel încât aceasta să fie în concordanţă cu realitatea şi legislaţia autohtonă.

Poliţia Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii) a oferit suportul instituţional referitor la prevederile legale din domeniul violenţei de gen, instrumentele de protecţie pentru victime, mecanisme de recunoaştere şi prevenire, contribuind cu informaţii şi date statistice la înţelegerea fenomenului la nivel naţional, se mai arată în comunicat.

Sursa: agerpres.ro

Facebook Comments