Antrenorul UTA-ei nu este consecvent cu arbitrajele şi îşi pierde cumpătul, atacându-şi în public un junior nevinovat

by Sorin Haut

Laszlo Balint tuna şi fulgera la interviul de după meciul cu Dinamo, când acuza în termeni duri arbitrajul şi dădea deja verdicte, că echipa sa ar fi avut două penalty-uri neacordate. Plus că, spunea Balint, piteşteanul Cătălin Popa a acordat destul de uşor o lovitură de la 11 metri „câinilor roşii”. Noi nu i-am dat dreptate, alţii i-au dat pe jumătate sau prea puţin, iar fostul arbitrul Ion Crăciunescu a confirmat spusele tehnicianului de la UTA, în privinţa celor două penalty-uri neacordate. Nu aici este însă problema. Semnalam încă de atunci că Balint nu este consecvent şi nu semnalează greşelile de arbitraj întotdeauna, mai ales când câştigă sau când echipa sa este favorizată. A fost prima oară când a răbufnit după un meci. Nu ştim dacă e vreo coincidenţă şi are ceva cu Dinamo, căci doar după acest meci a răbufnit, dar probabil că a fost o „ieşire în decor” la nervi, venită pe fondul rezultatelor slabe de acasă. Sigur că nu este singurul exemplu, ba chiar nu ştim vreun antrenor din Liga 1 care să semnaleze greşeli de arbitraj atât „pro” cât şi „contra” echipei sale. Dar când intri într-un astfel de joc, trebuie să îţi asumi riscuri şi critici, căci, iată, nu mai departe de etapa trecută, UTA a fost iar protagonista unui meci cu decizii de arbitraj contestate. Iar la centru nu a fost oricine, ci Istvan Kovacs, un arbitru de care mai nou rămâne doar ecusonul FIFA, căci prestaţiile sale, atât sportive cât şi comportamentale, lasă mult de dorit. La meciul de duminică, cu Hermannstadt, nu a văzut un penalty, la o împingere în careu asupra lui Antal, fază la care se cam dă 11 metri, iar apoi a anulat greşit un gol valabil al sibienilor, pentru un presupus fault în atac asupra lui Iacob.

„Marele” Kovacs, greşeli pe toate planurile la Arad! Balint nu a mai văzut nimic…

Se vede clar că portarul arădean nu a avut control asupra mingii, iar atacantul oaspeţilor a împins mingea în poartă regulamentar, din inerţie, poate după ce loveşte balonul, atingându-l şi pe Iacob. Balint nu a mai declarat nimic de arbitraj la final, doar că unii jucători i-au spus cine ştie ce… Acum nu a mai văzut el de pe margine clar fazele, cum s-a întâmplat cu Dinamo, când a dat verdicte imediat după ultimul fluier şi fără să se uite pe reluări. Diseară se va pronunţa iar Crăciunescu, nu că fostul arbitru le-ar şti pe toate şi că ar deţine adevărul absolut, dar noi îl aşteptăm pe Balint să semnaleze verdictele olteanului în conferinţă de presă, chiar dacă nu îi vor fi favorabile echipei sale. Sperăm ca acest Kovacs să fie şi suspendat, căci delegările lui la derby-uri nu prea se justifică, asta în timp ce arbitrul numărul 1, Ovidiu Haţegan, are parcă interzis în acest sezon la meciuri importante. Revenind la Balint, dacă aceste derapaje cu arbitri sunt pe undeva explicabile, fiind şi în interesul echipei, criticile aduse în public unui biet junior, Alexandru Oroian, pe motiv că acesta nu ar avea atitudinea corespunzătoare faţă de fotbal şi faţă de el, şi că în meciul de la Clinceni ar fi evoluat sub nota echipei (n.n. mai ales că ai câştigat clar acel meci), sunt deja condamnabile. Sigur că ai tot dreptul să o faci şi poţi să critici un fotbalist din calitatea de antrenor, fie el junior sau jucător mai experimentat, dar de obicei lucrurile se reglează în vestiar şi nu la modul cel mai brutal. Doar că pe la noi se mai procedează şi aşa, iar Gigi Becali este expert.

Juniorul Alexandru Oroian, „ţinta” lui Laszlo Balint după remiza cu sibienii

Cu astfel de declaraţii lansate în spaţiul public pur şi simplu îi tai elanul şi entuziasmul unui junior, care nouă ni s-a părut chiar decent în exprimare, atât timp cât a fost folosit la UTA. Plus că el a pus umărul şi la promovarea în Liga 1, fiind unul dintre tinerii remarcaţi ai anului trecut. Să vii acum, să dai cu pietre în el doar pentru că traversează o perioadă poate ceva mai slabă, ni se pare de prost gust şi deloc o atitudine corectă. Trebuia s-o faci atunci şi cu alţi jucători, mai ales în meciurile din tur, când Balint nu a suflat o vorbă despre evoluţiile slabe ale altor jucători de-ai săi, mult mai bine cotaţi şi plătiţi decât Oroian. Nu vrem să fim răi, să dăm şi noi nume de jucători pe care Balint îi cam ţine în braţe, deşi randamentul lor este scăzut, probabil îi ştie şi el, se ştiu şi ei. Cert este că acum lucrurile merg bine la UTA, echipa este în grafic ca şi rezultate şi clasare pentru o nou promovată, deşi parcursul de pe teren propriu nu ar spune asta. Doar că această frustrare a parcursului slab de acasă, cu doar o victorie din 11 meciuri, aduce odată cu ea nişte derapaje deloc binevenite. Iar greul de abia acum începe, pentru că UTA va da în curând piept cu FC Botoşani, Sepsi, CFR Cluj, FCSB sau CSU Craiova.

 

 

Facebook Comments