ANRE vrea să majoreze tarifele de distribuție a energiei de la 1 aprilie

by Florian Popa

ANRE are în plan creşterea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, de la 1 aprilie 2023, după ce guvernul a amânat o ordonanţă prin care limita preţurile. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a pus în dezbatere publică noile tarife majorate de distribuție la energie electrică, valabile de la 1 aprilie 2023, scrie antena3.ro.

În medie, creșterea tarifului mediu va fi de 11% pentru operatorul național de transport Transelectrica și cuprinsă între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție la joasă tensiune, adică pentru companiile de distribuție.

Anunţul majorării vine după ce anterior Guvernul a decis să amâne adoptarea unei ordonanțe de urgență lansate de Ministerul Energiei care prevedea că în acest an tarifele de distribuție cresc doar parțial, după ce deja au fost înghețate în 2022 ca urmare a plafonării prețurilor la energie pentru populație.

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, arată ANRE.

Eventuala majorare de referă la tariful pentru operatorul național de transport de energie electrică, deci la firmele de distribuţie, astfel că prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici sunt plafonate până în 2025, deci aceștia nu vor primi facturi mai mari.

Ce este tariful de distribuție a energiei electrice

Tariful de distribuție a energiei electrice este un cost care reflectă serviciul pe care îl asigură operatorul de distribuție pentru a asigura transmiterea în condiții de eficiență și siguranță a energiei electrice între două sau mai multe puncte ale rețelei de distribuție.

Acest cost este reglementat de ANRE și este stabilit periodic. El diferă în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție a consumatorilor.

În baza acestui tarif stabilit de autorități, operatorii își stabilesc investiții pentru dezvoltarea rețelei de distribuție a energiei electrice, potrivit economedia.ro.

Majorările propuse de ANRE

Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%)

E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%)

E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)

E-Distribuție Dobrogea: 186,18 lei/MWh (creștere de 7%)

Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%)

DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%)

DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%)

DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%)

Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%)

Tarifele nu includ TVA.

Facebook Comments