ANPC, reguli noi privind produsele alimentare ce conțin insecte. Ce obligații au comercianții

by Florian Popa

ANPC a publicat în transparență proiectul de ordin privind obligaţile comercianților în ceea ce privește produsele alimentare ce conțin insecte. Potrivit ANPC, prin proiectul de act normativ se asigură o mai bună informare a consumatorilor din România cu privire la achiziționarea în cunoștință a produselor care conțin produse alimentare ce conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, scrie antena3.ro.
„Având în vedere atribuțiile A.N.P.C., de supraveghere și control, precum și de informare corectă a consumatoilor, considerăm că este necesar acest act normativ pentru protejarea consumatorilor”, arată reprezerntanții instituției.
Propunerile și observațiile sunt așteptate în perioada 15-27 februarie la adresa: cabinet@anpc.ro.
„Prezentul ordin stabileşte modalităţile de informare a consumatorilor cu privire la informaţiile privind produsele alimentare care sunt/conțin specii de orice insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi, în conformitate cu Regulamentele de punere în aplicare (CE) nr. 2021/882, nr. 2021/1975, nr. 2023/5 si nr. 58/2023 ale Comisiei, respectiv vierme galben de făină, lăcustă călătoare, greier de casă și larve ale gândacului de făină precum și orice alte specii de insecte cuprinse în lista cu alimente noi a Uniunii din Anexa Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2017/2470 comercializate în suprafețele de vânzare precum și a produselor alimentare finite/mâncărurile preparate şi/sau oferite spre comercializare consumatorului pentru consumul pe loc sau la domiciliu de către unităţile de restauraţie colectivă”, se arată în proiect.
Conform acestuia, produsele alimentare care sunt/conțin specii de insecte vor fi prezentate în suprafețele de vânzare într-un stand separat, delimitat de standurile ce conțin produsele consacrate care nu sunt/nu conțin specii de insecte autorizate a fi introduse pe piață ca alimente noi.

Facebook Comments