ANM: Ne așteaptă temperaturi de 50 de grade Celsius!

by Andreea Radu

România se topește! Ne așteaptă temperaturi de peste 50 de grade Celsius, avertizează climatologii, scrie antena3.ro. Recordul absolut de temperatură poate fi depășit în orice moment, iar veștile proaste nu se opresc aici. Temperatura medie în România ar putea crește cu câteva grade Celsius în cea mai caldă lună a anului.
”Rezultatul experimentelor numerice au arătat că temperaturi record absolut, în jur de 50 de grade, am putea avea în anii și deceniile care urmează. E foarte greu de estimat când anume. Vedem că încălzirea globală se accentuează și răspunsul local la încălzirea globală apare și el și se vede nu doar în creșterea graduală a temperaturii, ci și în fenomene extreme precum valurile de căldură, dar și aceste instabilități foarte puternice, cu precipitații intense.
Dacă stăm să vedem ce ne spun aceste proiecții viitoare, realizate cu modele climatice, rezultatele sugerează că, deși, în medie, precipitațiile vara se vor diminua, intenstitatea lor va crește. Asta este o veste proastă pentru că o cantitate mult mai mare de precipitații cade în perioade foarte scurte de timp și atunci solul nu se poate încărca cu resursa de apă eficientă, pentru că nu are timp să se infiltreze și o mare parte se scurge la suprafață, cu probleme de tipul viiturilor, sau cu eroziunea solului fertil”, a povestit Roxana Bojariu, directorul Departamentului Climatologie din cadrul ANM, la Antena 3.
”Se pot dezvolta și la noi fenomene extreme cu intensitate mult mai mare decât până acum și trebuie să fim pregătiți”, a atras atenția climatologul.

Facebook Comments