Angajații din Ministerul Finanțelor și ANAF protestează marți în fața instituțiilor, nemulțumiți de măsurile luate de Guvern în privința personalului plătit din fonduri publice, și amenință greva generală.
”Putem să ieșim zi de zi sau putem, dacă nu ne asculta nimeni, să blocăm activitatea și, atunci, toată România va fi blocată. Nu vor fi bani de pensii, nu vor fi bani se zboare avioanele, nu vor fi bani să plătim salarii. În fiecare zi crește numărul celor care protestează. Dacă ieri am avut în stradă în jur de 5.000, astăzi avem în stradă, în fața instituțiilor, în jur de 8.000 de oameni. Până la 20.000 de oameni mai avem. Eventual nu vom veni o zi la muncă, în ziua în care se dau salarii, pensii. Nu o să venim, deloc, niciunul. Închidem instituția și ne ducem acasă. Până ajungi la președinte și la premier sunt o mie de indivizi care își dau cu părerea despre o hârtie. Vom continua protestele atât timp cât este necesar, până ne ascultă cineva și încearcă să rezolve problemele majore”, a susținut președintele Sed Lex, Vasile Marica, la Digi24.
Ordonanța de Urgență pentru stabilirea unor măsuri privind personalul plătit din fonduri publice, care stabilește cuantumul sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare la 300 lei brut lunar, a fost publicată luni seara în Monitorul Oficial.
Prevederile Ordonanței intră în vigoare începând cu data de 1 iulie 2025 și se aplică până la 31 decembrie 2026.
”În raport cu condițiile de muncă în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul salarizat poate primi un spor în cuantum de până la 300 de lei brut lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legate în vigoare”, prevede Ordonanța de Urgență publicată în MO.
De asemenea, începând cu data intrării în vigoare a Ordonanței, salariații din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit, și din unitățile bugetare, care prestează munci grele, periculoase sau vătămătoare ori lucrează în locuri de muncă în care există astfel de condiții, stabilite conform Legii nr 31/1991 privind stabilirea duratei timpului de muncă sub opt ore pe zi pentru salariații care lucrează în condiții deosebite-vătămătoare, grele sau periculoase, au dreptul în fiecare an calendaristic la un concediu de odihnă suplimentar, cu o perioadă cuprinsă între 3 și 5 zile lucrătoare, scrie agerpres.ro.
vAngajații din Ministerul Finanțelor și ANAF protestează în fața instituțiilor și amenință cu grevă generală
Facebook Comments