Anchetă privind cele 340 de decese de la ”Orfelinatul Groazei”

by Dana B.

O şansă la justiţie, după zeci de ani de tăcere şi uitare, pentru copiii de la Orfelinatul Siret, supranumit „Orfelinatul Groazei”. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a depus o plângere penală la Parchetul General. În orfelinatul înființat în 1959 ar fi murit peste 1.500 de copii! 340 dintre ei, în decursul a nouă ani, între 1980 şi 1989.

Vorbim despre o perioadă mai lungă de timp în care reprezentanţii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului au adunat informaţii și au confruntat date din registrele spitalului. Aşa a ieşit la iveală că între 1980 şi 1989 au avut loc 340 decese în condiţii suspecte. Mulţi dintre ei aveau vârste între 0 şi 4 ani.

Reprezentanţii Institutului spun că au depus o plângere către procurorii Parchetului General.

Atrag însă atenţia că tragedia este una mult mai mare, din datele pe care le-au descoperit, din 1965 de când a fost înfiinţat spitalul pentru copiii cu dizabilităţi din Siret şi până în 2001, ar fi murit în condiţii suspecte nu mai puţin de 1500 de copii.

Datele statistice arată că cele mai multe decese au avut loc pe timpul iernii din cauza condiţiilor improprii dar şi din cauza relelor tratamente.

 

Sursa: digi24.ro

Facebook Comments